Стартувала нова урядова програма підтримки бізнесу «єРобота»

З 1 липня поточного року стартувала нова урядова програма підтримки бізнесу «єРобота». Наразі затверджено чотири грантових програми. Основана мета яких – підтримка суб’єктів підприємництва, агровиробників, створення робочих місць та забезпечення продовольчої безпеки. 

Умови отримання грантів та порядки використання коштів визначені за кожною програмою окремо, відповідно до прийнятих постанов Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 та від 24.06.2022 № 739.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» затверджено Порядки, що стосуються безповоротної державної допомоги фізичним особам, суб’єктам господарювання у формі мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу, розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличних господарств, зокрема:

Порядок надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу; визначає умови, критерії, механізм використання коштів для надання безповоротної державної допомоги фізичним особам, суб’єктам господарювання у формі мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Порядок надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства визначає умови отримання гранту на часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч гривень на гектар садів. Це приблизно 70% середньої вартості висадки. Проєкт саду може бути від 1 до 25 гектарів.

Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 7 років.

Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства передбачає на часткову компенсацію вартості створення теплиць отримання гранту у розмірі 5-7 мільйонів гривень. Програма розрахована на приватних підприємців, аграрні компанії, фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше як 7 років.

Кошти можна буде витратити на будівництво, закупівлю технічного обладнання, посівного матеріалу та добрив.

Постановою Кабінету Міністрів України  від 24 червня 2022 № 739 «Деякі питання грантів для переробних підприємств» затверджено Порядок надання грантів на створення переробних підприємств.

За даною програмою головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем програми є Мінекономіки.

Гранти надаються для створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих виробництв переробних підприємств для покриття таких напрямів витрат, як:

  • придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранду (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);
  • доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

Щоб отримати грант, потрібно подати заявку через засоби Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (портал Дія), або уповноважений банк, наразі АТ «Ощадбанк».

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту