Торгівля людьми – сучасний прояв рабства

 30 липня у світі відзначають Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Незважаючи на здійснення певних зусиль з боку держави в напрямку протидії торгівлі людьми –  затвердження та виконання Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми, проблема торгівлі людьми залишається актуальною і це негативне явище має стійкі тенденції до поширення.

Торгівля людьми залишається гострою та реальною проблемою для багатьох країн світу, у тому числі й для України. Сучасні форми експлуатації людини та нові виклики, з якими зіштовхнулася світова спільнота, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми для практично всіх соціальних груп населення. Військові дії, економічна нестабільність, підвищення мобільності населення, у тому числі з метою трудової міграції, зростання рівня безробіття, збільшення доступу населення до інформаційних мереж сприяють поширенню цього злочину.

Торгівля людьми – це  здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Кримінальним кодексом України передбачено, що торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Для того, щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому та не потрапити в рабство, слід дотримуватися наступних порад.

УВАГА! Нікому не довіряйте Ваш паспорт. Документи, які засвідчують Вашу особу, завжди повинні знаходитись тільки у Вас.

Повідомте своїм рідним, друзям чи близьким детальну інформацію про своє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого закордонного паспорту і контракту.

ВАЖЛИВО! Якщо Ви плануєте взяти шлюб з іноземним громадянином (громадянкою), скористайтеся порадами юриста чи фахівців посольств країни, в якій Ви плануєте жити, стосовно Ваших прав та прав Ваших дітей, народжених за кордоном та в Україні. При цьому пам’ятайте, що фіктивний шлюб – порушення закону.

Перед від’їздом за кордон з’ясуйте номери телефонів українських посольств та консульських представництв у країні, до якої Ви виїжджаєте. Якщо Ви опинилися у скрутній ситуації, залишилися без паспорту або Вам хтось загрожує, звертайтесь до представників посольств своєї країни. Також Ви можете скористатися  послугами неурядових організацій та служб, які активно працюють в зарубіжних країнах, надаючи допомогу особам, які опинились у складному становищі.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!  Термін перебування на території іноземної держави зазначений у Вашій візі. Порушення візового режиму унеможливлює Ваш наступний виїзд за кордон.

І наостанок не забувайте, що знання хоча б елементарне іноземної  мови значно полегшить Ваше перебування за кордоном.

Отже, для того, щоб уникнути такого негативного явища як торгівля  людьми потрібно бути досить обачними у виборі кола свого спілкування, роботодавців та знати як захиститися у випадках потрапляння у неприємну ситуацію.

Звертаємо Вашу увагу, що у разі виникнення питань Ви можете звертатися до КУ «Центр надання соціальних послуг» Олевської міської ради, за адресою м. Олевськ, вул.Привокзальна, 5, або за телефоном 2-46-36.

 

Інформує комунальна установа «Центр надання соціальних послуг»  Олевської  міської  ради

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту