29 серпня – День пам’яті захисників України

29 серпня ми вшановуємо пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть. Національна пам’ять українців зберігає спомини про подвиги та жертовність наших пращурів на цьому важкому, политому українською кров’ю шляху, що лише наприкінці ХХ ст. призвів до проголошення незалежності України і створення власної самостійної держави.

З 2014 року уособленням захисників України стали Герої Небесної Сотні, вірні присязі військові з анексованого Кримського півострова, учасники Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних Сил на Сході України. Українські воїни та добровольці зруйнували міф про непереможність російської армії. Звитяга українського вояцтва під час російсько-української війни дала країні нових героїв – чоловіків та жінок української армії і силових структур, що воюють на сході України.

Спланована збройна агресія росії проти України розпочалася 20 лютого 2014 року з військової операції збройних сил рф із захоплення частини території України – Кримського півострова. Незаконна окупація АР Крим та м. Севастополь стала лише першим кроком рф, спрямованим на підрив незалежності і суверенітету України. Наступним етапом російської агресії стала спроба дестабілізувати ситуацію у східних та південних регіонах України.

На певний час активну фазу збройної агресії росії проти України вдалося зупинити завдяки мужності українського народу, який став на захист своєї Батьківщини у складі Збройних Сил України, Національної гвардії України та інших підрозділів сектору безпеки і оборони, а також добровольчих формувань.

Однак, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення, оголосивши проведення «спеціальної військової операції» в Україні. О 5:00 24 лютого російські війська атакували Україну по всій довжині спільного кордону, з території Білорусі й окупованого Криму. Почали наносити ракетні удари по військових об’єктах у Харкові, Одесі, Києві, Житомирі, Броварах, Херсоні, Миколаєві, Запоріжжі.

День пам’яті Захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України відзначається 29 серпня – саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових. На жаль, тоді українське військо понесло великі та непоправні втрати.

Надзвичайно важливо згадувати та гідно вшановувати подвиг Захисників і Захисниць, які віддали найцінніше у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України – своє життя. Ми схиляємо голови у вдячності перед тими, хто тримав небо над нашими містами, даючи нам можливість у цей час вчитися, працювати, розвивати соціальні ініціативи та відстоювали демократію й права людини тут, у тилу. Ми пам’ятаємо та будемо пам’ятати кожного, хто віддав своє життя, захищаючи Україну.

Довідково.

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського від 23.08.2019 № 621/2019.

Офіційним символом Дня пам’яті загиблих захисників України є сонях. З початку повномасштабної війни ця квітка стала для всього світу символом героїчного спротиву українців.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту