Торгівля людьми в умовах війни: як уникнути ризиків

Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, порушенням прав людини. Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, започаткований у жовтні 2007 року Європейським Парламентом.

Відповідно до даних Міжнародної організації міграції, з 1991 по 2021 рік від випадків торгівлі людьми постраждали понад 300 тисяч громадян України. Повномасштабне вторгнення змусило мільйони покинути домівки та переїхати в інші регіони України або за кордон, що підвищило ризики стати жертвами цього злочину.

Існує міф, що молоді дівчата є найменш захищеною групою, але у рабство також потрапляє багато чоловіків. Дівчата дійсно частіше потерпають від сексуального або трудового рабства на господарстві, але будь-хто може стати жертвою торгівлі людьми. Щорічно викрадають більше мільйона дітей, які переважно стають донорами органів без можливості дати на це якусь згоду, або вони залучаються до жебрацтва.

Важливо наголошувати, що торгівля людьми — загальнолюдська проблема, і нікому не можна втрачати пильність у незнайомій місцевості — за кордоном, у іншій області. Зловмисники є усюди і вони найчастіше шукають найбільш розгублених людей, які потрапили у скруту.

Важливо зберігати стабільний емоційний стан та тверезе критичне мислення, щоб не довіряти своє життя та здоров’я, майбутнє своїх дітей, рідних та близьких випадковим особам.

Якщо плануєте перетнути кордон та працевлаштуватися в іншій країні, дотримуйтесь простих правил. Це дозволить уникнути можливих ризиків та не потрапити в лабети сучасних работоргівців:

  • за жодних обставин не віддавайте нікому паспорти – свої та своїх дітей (виняток складають представники державних установ та прикордонних служб), за потреби відкривайте документи тільки у своїх руках;
  • не сідайте в машину до незнайомих людей наодинці, намагайтеся подорожувати групами;
  • переконайтеся у наявності у перевізника відповідних дозвільних документів. Прізвище та ім’я водія, а також сфотографований номер транспортного засобу перешліть рідним чи друзям, які залишаються в Україні;
  • не довіряйте незнайомим особам дітей. На внутрішній стороні верхнього дитячого одягу або окремому папірці, схованому у кишеню, напишіть дані про дитину: прізвище, ім’я та по-батькові, дату народження, групу крові, реакцію на медичні препарати, повну домашню адресу, номери телефонів батьків, родичів чи сусідів;
  • не піддавайтеся на маніпуляції, психологічний тиск, захмарні обіцянки надмірно високої заробітної платні. Не приймайте легковірно пропозиції щодо працевлаштування від незнайомих осіб. Користуйтеся виключно офіційними джерелами інформації.
  • збережіть в телефоні та в записах контакти організацій, які надають допомогу вимушено переміщеним особам за кордоном та особам, які постраждали від торгівлі людьми.
  • за перших ознак небезпеки звертайтеся до органів влади, волонтерів, представників гуманітарних місій, громадських організацій тощо.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту