Попіклуйтеся про справність пічного опалення у ваших оселях!

Україну поступово починають охоплювати холоди. Намагаючись обігріти свої домівки, люди часто ігнорують загальні правила пожежної безпеки, що призводить до загорянь. Восени традиційно зростає кількість пожеж, пов’язаних з порушенням правил користування та несправністю пічного опалення чи плит на твердому паливі. Крім того, не варто забувати, що в сільській місцевості піч залишається найпоширенішим та головним джерелом обігріву.

Що ж призводить до подібних пожеж? Зокрема, впритул до печей, ставляться  меблі, ліжка, люди сушать на них чи біля топкових отворів одяг, взуття, дрова. Найчастіше пожежі виникають при тривалій експлуатації печей, які влаштовані з порушеннями вимог безпеки, як для самої печі, так і димарів.

Нещодавно прикрий випадок, спричинений нехтуванням правилами пожежної безпеки, стався в с. Поліське Овруцької громади Коростенського району. Там через перенакал печі зайнялося ганчір’я та горіхи, що господарі сушили на ній. Таке порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення закінчилося легким переляком для власників помешкання та стане уроком на подальше життя.

Загалом упродовж 2022 року на території Житомирщини виникло 246 пожеж, причиною яким послугували проблеми з пічним опаленням. Внаслідок таких загорянь 14 осіб загинуло, 1 – травмовано.

Саме тому вже необхідно приділити увагу справності печей та димарів у ваших помешканнях. Пам’ятайте, що трусити сажу необхідно не рідше трьох разів на рік, зокрема, і перед початком опалювального сезону. Неприпустимо користуватися піччю, в якій утворилися тріщини – їх треба змащувати.

Запам’ятайте та дотримуйтесь наступних кількох порад:

– не допускати перегріву печей та слідкувати, аби не було в стінках печей і димарів тріщин, для їх виявлення і ремонту своєчасно білити конструкції печей;

– на дерев’яній підлозі перед дверцятами топки необхідно прибити металевий лист розміром 50х70 см; а палити груби і печі слід із закритим топковим отвором, щоб уникнути потрапляння жару на підлогу;

– в місцях проходу димаря через дерев’яні конструкції перекриття має бути влаштована протипожежна розділка (відступ) з цегли.

Забороняється користуватися для розпалу печей легкозаймистими рідинами, приставляти або вішати на нагріті поверхні ковдри, ліжка, сушити дрова, залишати прилади чи пристрої, що топляться, без нагляду і дозволяти розпалювати їх дітям.

Також закликаємо вас найближчим часом не перевантажувати електромережу. У зв’язку з інтенсивними обстрілами росіянами об’єктів енергетичної інфраструктури, необхідно бережніше ставитися до використання електроенергії. Зайвий раз не вмикайте електричні прилади опалення та не залишайте їх працювати впусту. При використанні електронагрівальних приладів не вмикайте електроприлади, що іскряться та перегріваються.

У разі ж виникнення пожежі негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

ГУ ДСНС України

у Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту