Мінімальна зарплата в 2023 році 

З 01.01.2023 відповідно до статей 7 та 8 Закону України від 3 листопада 2022 року No2710-IX «Про державний бюджет України на 2023 рік» установлено місячні розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб У сумі 2 684 грн та мінімальної заробітної плати — 6 700 гривень. 

Протягом 2023 року мінімальна заробітна плата залишатиметься на рівні 6 700 грн (у місячному розмірі) і 40,46 грн грн (у погодинному розмірі). Цей показник набув чинності 1 жовтня 2022 року і через складну економічну ситуацію, що сталась в державі внаслідок агресії рф проти України та завданих війною збитків, додаткового підвищення мінімальної зарплати у 2023 році не передбачається. 

Відповідно до ст. 43 Конституції України кожна особа має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. 

Згідно із ст. 1 Закону України «Про оплату праці» (далі – Закон) заробітна це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. 

Мінімальна заробітна плата це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. (ст.3 Закону) 

Відповідно до ст.31 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. 

Тобто, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати. 

Мінімальна заробітна плата Є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці. 

За порушення законодавства про оплату праці винні особи притягаються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності згідно з законодавством (ст.36 Закону) 

За недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці передбачено застосування щодо суб’єкта господарювання штрафної санкції у двократному 13 400 грн) за розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2023 року кожного працівника щодо якого вчинено порушення (ст. 365 Кодексу законів про працю України). 

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту