«Вони вистояли — не вистояв бетон»: пам’яті захисників Донецького аеропорту

На жаль, для українського народу січень відгукується не лише зимовими святами, які віками шанували наші предки, а й наповнився великою кількістю трагічних дат: Герої Крут, кіборги, перші смерті Майдану… З болем в серці усвідомлюємо, що в умовах війни цей список болючих дат продовжується.

Хоча офіційна дата Дня вшанування захисників Донецького аеропорту – 20 січня, з громадської ініціативи багато хто вже сьогодні, 16 січня, вшановує роковини пам’яті кіборгів.

В День пам’яті кіборгів вшановують захисників, які тримали оборону Донецького аеропорту з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час війни на сході України. Кіборгами називають в тому числі учасників боїв навколо аеропорту та учасників проривів для надання допомоги захисникам. Усі вони були добровольцями.

«За стійкість і незламність українських захисників назвали «кіборгами». Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України. Багато «кіборгів» долучилися до ЗСУ, борються, і перемагають. Так, метал не витримує, а вони стоять», – прокоментував міський голова Сергій Лисицький.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу та інших формувань.

Загальне число військових, що були залучені до операцій в аеропорту, встановити важко, проте точно відома кількість загиблих: 100 воїнів, у тому числі 4 зниклих безвісти. Крім загиблих, є дані про 290—305 поранених під час боїв.

Оборона Донецького аеропорту протривала 242 дні. Сила та стійкість наших воїнів стала символом національної мужності та народного духу, відданості ідеалам вільної та незалежної України.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту