Як здійснюється моніторинг питної води?

Ми щодня п’ємо воду, і багато хто використовує для цього (а також для приготування їжі) проточну воду з водопровідного крану, криниці або артезіанської свердловини.    Але при цьому  часто ми й не замислюємося про  чистоту або безпеку цієї води. Натомість думати і знати  про це – треба. Адже неякісна вода може стати причиною цілого «букету» захворювань – лікуватися від яких іноді  доводиться дуже довго і дорого. 

Фахівці ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб» регулярно проводять моніторинг питної води. Про це розповідає   завідувач відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Святослав Ковтун.

– Як часто здійснюються дослідження питної води? 

– У період військового стану ми робимо щоденний аналіз водопровідної воли. Водночас один раз на квартал згідно з затвердженим планом ми проводимо аналіз води джерел централізованого і децентралізованого водопостачання. Говорячи простою мовою – це криниці, каптажі та водопровідні колонки. 

– Які види досліджень води існують? 

– Наша установа проводить такі види досліджень води: органолептичні та санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні та радіологічні. Всі ці  аналізи дозволяють  оцінити якість питної води. Приміром, органолептичний аналіз встановлює запах, смак та прискік води, її каламутність та кольоровість. Санітарно-хімічний аналіз показує поміж іншого вміст заліза, марганцю, нітратів, загальну жорсткість, рівень водневий показник. Мікробіологічний аналіз виявляє у воді бактерії  групи кишкової палички, паразитологічний – гельмінти, їх яйця та личинки, радіологічний – вміст радіоактивних речовини. Загалом за шість місяців 2023 року нашими фахівцями досліджено майже 3200 проб питної води з різних джерел. Майже 600 проб виявили відхилення від норми за різними показниками. 

– А як треба відбирати воду для її аналізу? 

 Існує певний порядок  відбору води. Для санітарно-хімічних та радіологічних досліджень достатньо просто відібрати воду у чисту пластикову пляшку – попередньо спустивши воду з крана 5-10 хвилин.  А для мікробіологічного дослідження необхідний стерильній посуд, який люди можуть взяти у нашій установі. 

– За якими показниками найчастіше трапляються відхилення від норми?

Якщо мова про колодязну воду – то дуже часто перевищення виявляється за вмістом нітратів. Таку воду категорично забороняється вживати вагітним та дітям до  трьох років. Адже вживання такої води може призвести до виникнення хвороби метгемоглобінемії.  У води з централізованих джерел водопостачаннями часто фіксуємо перевищення таких показників як вміст марганцю, заліза, рівень pH.

Відділ комунікації, організаційної та 
інформаційно-роз’яснювальної роботи 
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту