Новий вид кримінального покарання

28 березня 2024 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань в умовах воєнного стану», який був підписаний Президентом України 23 серпня 2023 року.

Відповідно до цього Закону внесено зміни до Кримінального кодексу України, а саме передбачено новий вид основного покарання – пробаційний нагляд.

Відповідно до ст. 59-1 КК України покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Пробаційний нагляд виконується без ізоляції від суспільства, але з покладанням низки обов’язків на засудженого, за невиконання яких може наставати кримінальна відповідальність. Стаття 389 КК України встановлює кримінальну відповідальність за ухилення засудженого від відбування покарання у виді пробаційного нагляду і встановлює покарання у виді обмеженням волі на строк до трьох років.

На засудженого до пробаційного нагляду покладаються такі обов’язки:

періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

​Окрім обов’язкових, можуть покладатися додаткові обов’язки, залежно від виду та ступеня тяжкості вчиненого кримінального правопорушення або необхідності більш суворого нагляду за засудженим. Відповідно до ч. 3 ст. 59-1 КК України суд може покласти на засудженого до пробаційного нагляду такі обов’язки: використовувати електронний засіб контролю і нагляду та проживати за вказаною у рішенні суду адресою; дотримуватися встановлених судом вимог щодо вчинення певних дій, обмеження спілкування, пересування та проведення дозвілля; працевлаштуватися або за направленням уповноваженого органу з питань пробації звернутися до органів державної служби зайнятості для реєстрації як безробітного та працевлаштуватися, якщо йому буде запропоновано посаду (роботу); виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою; пройти курс лікування від наркотичної, алкогольної залежності, розладів психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин або захворювання, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

Покарання у виді пробаційного нагляду призначається на строк від одного до п’яти років, для неповнолітніх осіб від одного до двох років. Відбування покарання проходить за місцем проживання засудженого, а обов’язок використовувати електронний засіб контролю і нагляду встановлюється судом на строк від одного місяця до одного року.

​Строк вказаного покарання починає відлік з дня взяття засудженого на облік органом пробації. При цьому, до цього строку зараховується час попереднього взяття під варту або домашнього арешту.

Після завершення пробаційного нагляду і виконанням особою покладених обов’язків у засудженої особи виникає стан судимості, який триває протягом року і погашається якщо в цей період вона не вчинить нового кримінального правопорушення.

Пробаційний нагляд як вид основного покарання є заміною арешту в багатьох санкціях (понад 140 статей) Кримінального кодексу України.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту