Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням ранніх грибів.
Гриби – дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. За статистичними даними 87 % від загальної кількості отруєнь є отруєння свіжими дикорослими грибами, 13% – отруєння консервованими, сушеними та соленими грибами.
Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .
Пам’ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.
Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.
Профілактика отруєння грибами:
- Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
- Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.
- Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.
- Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.
- Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
- Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.
- Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.
- Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
О.Коц, начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Олевського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області