Кишкові інфекції продовжують залишатись однією з найактуальніших проблем сьогодення, зокрема, влітку, адже підвищена середньодобова температура повітря сприяє швидкому розмноженню бактерій.
У спеку найбільш небезпечними продуктами харчування можуть стати багатокомпонентні салати (насамперед заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом, вироби з рубаного м’яса (котлети, рулети, паштети), холодець тощо. На поверхні погано вимитих фруктів та овочів можуть знаходитися збудники інфекційних захворювань. Також, є ризик захворювання на ботулізм та інші небезпечні інфекційні та паразитарні хвороби при споживанні риби, особливо сушеної чи в’яленої.
Фахівці Коростенського районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, для попередження захворювань на кишкові інфекції, ботулізм та харчових отруєнь, радять дотримуватись таких правил:
- при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на маркування, терміни та умови їх зберігання;
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість продукції;
- вживати лише якісні та безпечні харчові продукти (ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
- не готувати продукти «про запас». Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
- використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду гарантованої якості;
- завжди мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням. Обов’язково робити це після відвідування туалету.
При виявленні перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) слід терміново звернутись до найближчої лікувальної установи, адже самолікування небезпечне для вашого здоров’я.
Отож будьте уважні при виборі продуктів харчування! Насолоджуйтесь літом безпечно і з максимальною користю!
Коростенське РУ ГУ ДПСС в Житомирській області