Нардеп Пушкаренко: Чорнобильські виплати – це не примхи людей, а обовʼязок держави

Нещодавно в Києві за ініціативи народного депутата Арсенія Пушкаренка відбулася зустріч Омбудсмана України Дмитра Лубінця з робочою групою з Житомирської області. Основне питання, яке порушили представники громад та організацій, – отримання належних доплат до пенсій непрацюючим особам, які проживають на радіоактивно забруднених територіях. 

«Торік нам вже вдалося відстояти права тих, хто постраждав унаслідок аварії на ЧАЕС. Нагадаю, що тоді соціальна напруга виникла через проєкт Постанови Кабміну щодо затвердження переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення. Ми відстояли позицію, що цей процес повинен відбуватися після завершення дії правового режиму воєнного стану. Спільно не дозволили обмежити конституційні права громадян, які проживають у північних громадах України. Однак, на жаль, не вдалося запобігти закладенню певних суперечливих норм у Держбюджеті», – зазначив Арсеній Пушкаренко.

Нинішню зустріч з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини народний депутат ініціював за результатами круглого столу на тему «Соціальне забезпечення осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Нагальні питання та їх вирішення в умовах воєнного стану», яке провели у парламентському Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Арсеній Пушкаренко наголосив на необхідності комплексного розгляду проблематики чорнобильських питань. Це стосується соціальних гарантій громадян, які проживають на забрудненій унаслідок аварії на ЧАЕС території, рівня пенсійного забезпечення ліквідаторів та дітей з інвалідністю внаслідок катастрофи. 

Як зауважив парламентарій, ситуація ускладнилася з 1 січня 2024 року, коли при виконанні рішень судів органи Пенсійного фонду України для визначення розміру доплати почали застосовувати показник розміру мінімальної зарплати – 1600 грн. 

Під час нещодавньої зустрічі з представниками Житомирщини Омбудсман Дмитро Лубінець поінформував, що протягом останніх декількох місяців проводилася відповідна робота з профільними міністерствами і відомствами, зокрема з Мінсоцполітики. За результатами перемовного процесу було надано рекомендації уповноваженим центральним органам виконавчої влади, а також цими днями до Конституційного Суду України направлено Конституційне подання Уповноваженого Верховної Ради. У ньому, зокрема, зазначено, що впровадження положення ч. 2 ст. 8 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» призвело до зменшення розміру доплати до пенсії, на яку громадяни легітимно очікували. Тож, на думку Дмитра Лубінця, ця норма порушує конституційні права громадян, повинна бути відмінена та більше не застосовуватися.

«Переконаний, що соціальні пільги, які гарантовані державою постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, повинні бути переглянуті на користь людей», – наголосив Арсеній Пушкаренко.

Вже найближчим часом Офіс Омбудсмана планує скликати велику нараду за участі представників Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської областей, відповідних громад, відомств й організацій, зацікавлених щодо чорнобильської проблематики.

Джерело

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту