Влітку зростає ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб і вважливо дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
- зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
- не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
- при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Олевське управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Житомирській області