День пам’яті жертв політичних репресій

Щороку у третю неділю травня в Україні відзначається День пам’яті жертв політичних репресій. Це особливий день, присвячений вшануванню пам’яті мільйонів українців, розстріляних комуністичним режимом, кинутих у в’язниці й табори, на заслання чи примусове психіатричне лікування.

Одним із найжорстокіших періодів репресій був час Великого терору 1937-1938 років. Лише за офіційною інформацією тоді засудили майже 200 тисяч українців, з яких близько двох третин – до розстрілу. Інших відправили до в’язниць та виправно-трудових таборів.

Окрім фізичної розправи , репресії мали і психологічний аспект. Сім’ї репресованих піддавалися дискримінації, втрачали роботу, їх депортували до віддалених регіонів радянського союзу. Діти репресованих батьків часто залишалися сиротами або виховувалися у спеціальних дитячих будинках.

Пам’ять про жертв політичних репресій є важливою частиною сьогодення. Відновлення історичної правди, реабілітація жертв репресій та їх гідне вшанування – ключове завдання для українського суспільства.

Цей день нагадує нам про ціну свободи та необхідність захищати права людини і демократичні цінності.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту