Готуємось до літа: як запобігти утворенню раку шкіри

Сонце вже зігріває теплом, тож незабаром багато хто почне засмагати.  Але важливо пам’ятати, що сонце корисно в розумних межах, а тривале перебування під сонячними променями пов’язане з багатьма ризиками, зокрема, може спровокувати розвиток такого онкологічного захворювання як рак шкіри або меланоми.

У Житомирській області минулого року було виявлено 547 випадків раку шкіри, також було діагностовано 119 випадків меланоми. Усього на обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває 5652 пацієнтів з раком шкіри та 1049 – з меланомою.

Як розповів директор закладу Ігор Сабадаш, злоякісні новоутворення шкіри можуть з’являтися в усіх людей, незалежно від віку, статі, кольору шкіри та інших особливостей.

«Здорової засмаги» – не існує, ультрафіолетове проміння не лише прискорює старіння шкіри, викликаючи зморшки та пігментні плями, але й підвищує ризик раку шкіри, в тому числі меланоми. В зону ризику потрапляють переважно ті, хто зловживає сонячними ваннами. Особливо це стосується людей зі світлою шкірою, які мають велику кількість родимих плям і веснянок. Зазвичай, вони отримують опіки від впливу сонячних променів, що зумовлює розвиток онкозахворювання», – розповів Ігор Сабадаш.

Тож влітку дуже важливий захист від сонця, адже це головна профілактика раку шкіри. Аби зменшити ризики онкозахворювання, варто, перш за все, захищати шкіру від ультрафіолетового випромінювання – одягати захисне вбрання (головні убори, сонячні окуляри тощо); застосовувати сонцезахисні креми; засмагати до 11 та після 16 години, і не більше трьох годин за один раз.

Виконуючи такі поради, можна значно знизити свій ризик захворіти на таке серйозне захворювання як рак шкіри. Але у випадку, якщо побачили будь-які патологічні зміни на шкіри, то необхідно обов’язково звертатись до лікарів. А найголовніше – вкрай важливо проходити регулярні огляди у лікаря-хірурга!

Нагадаємо, що у Житомирському обласному онкологічному диспансері для діагностування новоутворень шкіри закуплено сучасний дерматоскоп, який дає змогу розпізнати онкологічні захворювання шкіри на самих ранніх стадіях та провести успішне лікування.

Записатись на огляд до лікаря-онколога можна зателефонувавши з 08-30 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834, +38 (098) 319-36-43.

Бережіть своє здоров’я!

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту