Хочете скуповувати чорницю? Придбайте лісовий квиток!

 

 

Розпочався сезон заробітків — сільські жителі вже йдуть у ліси збирати чорницю. За місяць-два, коли триває чорничний промисел, одна сім’я в середньому заробляє 500 грн в день. Цьогоріч заробітки, щоправда, можуть бути меншими. Через заморозки та холодну весну чорниці вродили гірше. Проте, одне вже сьогодні точно можна стверджувати — традицію збирати чорниці бурштин не змінив.

19 червня відбулася робоча зустріч заступника міського голови Олександра Ніколайчука, начальника управління економічного розвитку, транспорту, туризму, інвестицій та комунальної власності міської ради Олега Ковальчука, його заступника Антоніни Ніколайчук, директора Білокоровицького лісгоспу, депутата міської ради Юрія Шевчука та приватного підприємця Володимира Завакевича з питання купівлі лісових квитків на збір ягід чорниці. Лісовий квиток — єдиний дозвільний документ в Україні, який надає право підприємствам проводити промислову заготівлю дикорослих грибів, ягід та лікарської сировини в лісах України. Лише за наявності лісового квитка Торгово-промислова палата видасть сертифікат про походження продукції, який необхідний при експорті продукції. Купувати лісові квитки не доведеться пересічним жителям, це інформація для підприємців, які планують скуповувати чорницю тонами.

За словами Юрія Шевчука, найбагатшими на чорницю є села Жубровичі (244 т), Тепениця (128 т) та Зубковичі (105 т). Згідно цьогорічних ставок за 1 кг чорниці до бюджету громади має бути сплачено 0,70 грн. Ліміт Білокоровицького лісгоспу у 2017 році становить 600 тон. За попередніми підрахунками, до бюджету ОТГ може надійти 420 тис. грн. рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Згідно рішення обласної ради,  50% рекомендовано віддати лісовим підприємствам на відтворення лісів. Але і за таких умов, 210 тисяч чимала сума. Це стосуються не лише ягід чорниці, а й журавлини, брусниці, ожини, грибів, лікарських трав та коренів.

 

Довідка

Промислова заготівля будь яких лісових ресурсів в Україні, в тому числі й другорядних (дикорослі гриби, ягодигоріхиберезовий сіклікарські рослини…) проводиться лише за наявності Лісового квитка, і тільки в межах відведених лісових ділянок. Форма і порядок видачі Лісового квитка визначені Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761.

Згідно з цією постановою Лісовий квиток для заготівельника виписується лісогосподарським підприємством, на території якого проводиться заготівля другорядних лісових ресурсів, після сплати заготівельником нормативного збору до місцевого бюджету. Розмір нормативного збору за користування другорядними лісовими ресурсами визначається обласною радою і затверджується облдержадміністрацією.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту