Зафіксовано випадок ХОЛЕРИ!

Олевське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє, що в серпні 2017 року виявлено збудник холери в пробі, взятій із водойми в центрі Миколаєва

ХОЛЕРА – це гостре діарейне захворювання, яке при відсутності лікування через декілька годин може закінчитися смертю.

ХОЛЕРА (cholera; греч. cholera, від chole жовч rheo теча, витікати) – гостра інфекційна хвороба, що характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, порушенням водно-сольового обміну і зневодненням організму; відноситься до особливо-небезпечних, карантинних інфекцій.

Збудник холери – в якості збудника бактеріальної інфекції виступає холерний вібріон, який має два біовара вірулентної серогрупи О1. Першим є біовар cholerae, який в сучасності рідко викликає захворювання. Другий – це вібріон eltor, що характеризується більш високою вірулентністю і стійкістю в навколишньому середовищі, завдяки чому саме даний тип викликає основну кількість випадків хвороби, а, отже, і епідемій.  Холерні вібріони добре переносять низькі температури, можуть зимувати в замерзлих водоймах, тривало зберігатися в прибережних водах морів.

Кип’ятіння вбиває вібріони впродовж 1 хв.

Вони чутливі до висушування, дії світла, дезинфекційних і антибактеріальних засобів. У воді поверхневих водойм, мулі в теплу пору року можливо навіть розмноження холерних вібріонів, чому сприяє забруднення води відходами з лужною реакцією.

Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.

Холера передається лише фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, при купанні тощо, а також через їжу і при побутових контактах.

Клінічна картина варіює від безсимптомного вібріононосійства до важкого перебігу через різке зневоднення. Інкубаційний період – від декількох годин до 5 днів, частіше 1-3 дні. Хвороба зазвичай починається гостро.

Першою клінічно вираженою ознакою холери є пронос. Випорожнення швидко стають водянистими, мутнувато-білими, нагадують рисовий відвар, без запаху. Блювота зазвичай з’являється услід за проносом раптово, без попередньої нудоти, по вигляду блювотні маси також схожі на рисовий відвар. У більшості хворих пронос і блювота не супроводжуються болем в животі.

Уникнути захворювання допоможуть прості правила гігієни. Головне –  мити руки, кип’ятити воду і проводити термічну обробку іжі.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту