Перші слухання з приводу будівництва ТЕС в Олевську

В Олевську мають намір побудувати теплоелектростанцію, яка працюватиме на відходах деревообробної промисловості (тріска, гілля, тирса) та деревині, яка залишається після санітарної очистки лісів. «Зелену» ТЕС потужністю 6 МВт планують звести на земельній ділянці 2,2 га в районі ОРСу. Про ці наміри 8 вересня на громадських зборах повідомили засновник «Креатив пелет» Ігор Конченков та член правління Біоенергетичної асоціації України Євген Олійник. За їх словами цей проект реалізовуватиметься чеською компанією EKOL, вона ж здійснюватиме виготовлення котельного обладнання такого рівня. Коштує даний проект 15 мільйонів доларів. Згідно попередніх розрахунків передбачається працевлаштування близько 100 людей, основними постачальниками сировини вони назвали лісгоспи, в день спалюватиметься близько 200 тон тріски. Запевнили, що стануть одним із найчистіших підприємств міста, бо там встановлять нове сучасне обладнання, стандартизовані в Європі фільтри, де такі ТЕС працюють безпосередньо в містах.
Присутній на засіданні міський голова Олег Омельчук поцікавився, чому хочуть будувати саме в Олевську, адже об’єднана громада налічує більше 2 тисячі квадратних кілометрів. На території громади є багато земель та територій, особливо в селах, де це в рази краще і необхідніше. Засновник почав зсилатися на те, що дана земельна ділянка вже у приватній власності, розташована вона біля нижнього складу лісгоспу, звідки біомаса швидко потраплятиме на виробництво, є можливість підключення до високовольтної лінії, до того ж саме цей варіант обговорено з інвесторами. Мовляв, на інші варіанти не має часу, до кінця 2019 року електростанція має запрацювати, інакше її будівництво не окупиться.
Міський голова додав, що міська рада могла б запропонувати інший варіант земельної ділянки і попросив ці варіанти все-таки розглянути.
Щоправда послухавши думки присутніх Ігор Конченков зазначив, що «ламати ситуацію через коліно не буде», якщо люди на громадських слуханнях скажуть «ні», ніхто будувати ТЕС не буде.
Тут дійсно потрібно все обдумати і зважити. З одного боку – це інвестиції, додаткове джерело енергії, нові робочі місця, з іншої – екологічна безпека, близьке розташування до житлової забудови. Отож, дивіться на відео думки з цього приводу.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту