Як і хто зрізує аварійні дерева в Олевській ОТГ

Проблем у сфері благоустрою населених пунктів Олевської ОТГ завжди вистачає. Це, зокрема, стихійні сміттєзвалища, розміщення на території зелених зон та житлової і громадської забудов, обабіч доріг будівельних матеріалів – піску, щебеню тощо; розриття, захаращення доріг, накопичення відходів, які заважають проїзду комунальних, аварійних та рятувальних машин; паркування автотранспортних засобів на газонах, клумбах, майданчиках для відпочинку і дозвілля. Існування цих проблем чинить негативний вплив на життєдіяльність громади, оскільки в повній мірі не забезпечується захист довкілля, належний санітарний стан територій, збереження об’єктів та елементів благоустрою. Але не меншу проблему становлять аварійні дерева, яких є сотні.

В Олевській ОТГ налічується близько 300 дерев, які «стоять в черзі» на зрізання. Найчастіше громадяни звертаються з проханням зрізати дерево, яке росте на кладовищі. Насправді, це є технічно складним процесом, адже заїхати технікою туди не можливо і виникає велика загроза пошкодження пам’ятників.

Крім того, жителі Олевської ОТГ часто нервуються на рахунок «проблемних» дерев, які ростуть близько до приватних будинків, адже, в разі негоди чи інших незапланованих факторів, можливе не тільки пошкодження приватного майна, а й загроза здоров’ю та життю людини.

Така ж ситуація і в центральній частині міста. Раніше люди бездумно садили дерева там, де душа забажає, при чому, щоб зекономити, саджанці просто викопували з лісу. Наприклад, дві старі берези ростуть в метровій відстані від Олевської музичної школи. Викладачі та батьки хвилюються за безпеку навчання дітей та приміщення школи, яке наразі вже досить старе.

Проте, навіть якщо дерево знаходиться у явному незадовільному стані та існує письмове звернення жителів міста з проханням його зрізати, розпочати відповідні роботи дуже складно. Для початку, спеціальна комісія виїжджає на обстеження зеленого насадження та створює відповідний акт. Він приймається до уваги тільки якщо всі члени комісії підписались та  засвідчили аварійність дерева. Після цього потрібно зачекати на пленарне засідання виконавчого комітету міської ради, де його члени можуть дати погодження на зрізання рослини.

Але і це ще не все – ціна за  виконання таких робіт може сягати до 5 тис. грн. за дерево (вартість може змінюватись, в залежності від розміру та розміщення наближених комунікацій). Крім того, на балансі Олевської міської ради немає автовишки, тому потрібно звертатися до місцевого РЕМу з проханням оренди необхідної техніки. Також до проведення робіт по зрізанню аварійних дерев залучається відділення ДСНС. Доволі не просто всім потрібним службам одночасно виділити час на зрізання дерева – це створює незручності в плануванні часу робіт.

Загалом, в зонах населеного пункту, бажано садити низькорослі, декоративні насадження. Це попередить неконтрольоване розростання рослин до розмірів, небезпечних для майна та здоров’я осіб. Якщо ж мова йде про насадження фруктових дерев, необхідно наперед планувати їх вигідне розміщення, щоб, в подальшому, крона не затуляла вікна, коренева система не пошкоджувала фундамент, а плоди не розбивали фасад приміщення.

Головне – розуміти, що не всі дерева необхідно захищати від зрізання. Адже вчасне виявлення аварійності насаджень може вберегти від руйнувань електросистем та тяжких наслідків негод.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту