Разом із теплом не впустіть у дім “червоного півня”!

Пожежі часто виникають через порушення протипожежної безпеки при експлуатації печей, грубок, газових плит.

Однак, окремі громадяни не дотримуються елементарних протипожежних вимог в побуті і нерідко в житлових будинках, що призводить до пожеж, якими наносяться як народному господарству, так і громадянам великі матеріальні збитки.

       Дуже важко спостерігати, як пожежа перетворює в руїни та попіл житлові будинки, квартири, знищує домашнє майно та інколи призводить до людських жертв. Одною із поширених причин пожеж є несправність приладів опалення та недотримання правил експлуатації печей.

         Тому кожен, хто користується пічним опаленням, повинен стежити за тим, щоб піч в будинку була завжди справною, без тріщин в кладці.

        В місцях, де горючі конструкції будівель примикають до димарів і печей, необхідно передбачити протипожежні розподіли із цегли не менше – 38 см. Якщо підлога перед топкою дерев”яна, необхідно прибити до підлоги металевий лист розміром 50 х 70 см. Стежте за тим, щоб біля грубок і печей на сушили дрова, не розвішували білизну (ближче ніж півметра), столи, стільці, шафи та ліжка.

         Протягом опалювального сезону треба перевіряти та тримати справним без тріщин в кладці пічне опалення, а на горищі димарі. Незабувайте, що димарі слід очищати щоквартально, а на горищі їх обов”язково треба білити.

        Розпалювати дрова в печі чи грубці бензином або іншими горючими сумішами  категорично забороняється. Ці суміши під час підпалення вибухають, при цьому полум”я спрямовується не в димар, а в кімнату і може обпалити обличчя або запалити легкозаймисті речі, що знаходяться поблизу печі.

        Ні в якому разі не слід залишати печі, що горять без нагляду, чи доручати наглядати за ними дітям.

        Грубки треба закінчувати топити до того часу, як сім”я піде відпочивати. Адже пожежа особливо  небезпечна  вночі, коли вся люди сплять, і ніхто її вчасно не може помітити. А коли вогонь розгориться, його важко приборкати.

        Тепер у побуті широко використовується природний газ. У містах та селах, де немає газопроводу, користуються балонами з газом. Невміла експлуатація також призводить до нещасних випадків. Тому малим дітям та обом, які не знають правил поводження з газовими приладами, забороняється ними користуватися, заміна і підключення балонів з газом повинні проводити тільки спеціалісти газового господарства. Завжди пам”ятайте: в разі виявлення в приміщенні запаху газу негайно припиніть користуватись газовими приладами, не запалюйте сірників, не паліть, не вмикайте електроприлади. Перевіряйте, чи закриті крани біля газових приладів, відчиніть вікна для провітрювання приміщення і викличте аварійну службу газу.

Будьте обережні при користуванні пічним опаленням

                           У РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПОЖЕЖІ (ОЗНАК ГОРІННЯ) НЕОБХІДНО:

 негайно повідомити про це за телефонами – 101 або 2-15-43 пожежно-рятувальну службу  

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту