На вдалу забудову

Ідея відновлення найцікавішої на сьогодні археологічної знахідки Олевщини – тисячолітнього древлянського колодязя в урочищі Бабина гора, що на околиці Олевська, виникла одразу по закінченні цьогорічних археологічних розкопок. Вже тоді міський голова Олег Омельчук провів нараду із керівниками лісгоспів району, щоб ті посприяли у підготовці дубового бруса для реставрації третього, зовнішнього контуру. А депутат міської ради Олександр Козловець зобов’язався знайти бригаду фахівців у такій відповідальній сфері та всіляко сприяти їхній роботі.
Коли матеріал був готовий, наприкінці грудня розпочалися підготовчі роботи, які тривали більше тижня. За цей час будівельники Віктор Кльоц, Олександр та Андрій Козловці під керівництвом досвідченого майстра Володимира Олексійовича Майгуна вибрали породу, що обсипалася від дощів, розібрали зовнішній захисний дерев’яний щит, відкачали воду, провели необхідні обміри, вирізали та зібрали бруси у потрібній послідовності. Згодом за допомогою працівників бригади з благоустрою міськради колодки були доставлені на пагорб городища.
А 26 грудня 2017 року, чудової сонячної днини, під першим поясом зрубу, який збирається на дерев’яних тиблях, на вдалу забудову було покладено декілька сучасних монет. Така реставрація дасть змогу укріпити зовнішні стінки колодязя та убезпечити подальшу роботу археологів, що продовжиться наступного літа.
Юрій Халімончук.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту