«Герої базару» або як узаконити незаконне

Доброго дня, шановні читачі-споживачі!

Цього разу взятися за перо і так вас назвати мене змусила тема, далека від краєзнавчої. Стосується вона стихійної вуличної торгівлі – проблеми болючої і задавненої, якою заражена уся наша країна. У радянські часи таким видом діяльності займалися бабці, які вивозили у місто лишки із власного саду-городу. Для цього на ринках відводилися окремі місця, було таке й в Олевську. Та з руйнуванням старої системи господарювання торгувати стали майже усі, майже усім і майже скрізь. Сьогодні мова про наш олевський базар.
Вже минуло більше 10 років, як значна частина торгівців овочами опинилася поза межами ринку. Чия тут вина, розбиратися треба довго й нудно, тож сприймемо це як факт. Так само доведеться сприйняти й те, що після тривалого протистояння міської ради в особі голови Повара А.В. та адміністрації кооперативного ринку в особі директора Розе О.Р. уздовж усього периметру ринку вздовж вулиць Привокзальної та Київської з’явилися навіси.

Частину з них (ті, що були на Київській) у минулому році демонтували, ті ж, що на Привокзальній, залишилися і продовжують функціонувати. Їх назвали МАФами (МАФ – мала архітектурна форма), площа кожного з них 9 кв. м, встановлювалися вони коштом тих осіб, більшість з яких продовжують здійснювати торгівлю до сьогодні. На заклик міської ради взятися за створення альтернативного ринку в іншому місці ніхто не відгукнувся, тож пішли таким шляхом. Так, на засадах пайової участі колгоспів, будувався колись кооперативний ринок, так за співфінансування підприємців, виник ринок стихійний.
Захищаючи інтереси тих, хто своїм трудом заробляв собі хліб насущний і надавав потрібну послугу людям, будучи тоді редактором «Новин Олевська», до такої ідеї був причетний і автор цих рядків. До цього додам, що й зараз моє бажання допомогти людям праці, як і повага до них, нікуди не поділися.
Для упорядкування та узаконення своїх дій міською радою були прийняті рішення 31-ї сесії від 20.04.2010 р. «Про затвердження Положення про торгівлю з лотків у місті Олевськ» та рішення виконкому №225 від 15.09.2010 р. «Про затвердження місць для роздрібної торгівлі в м. Олевськ». Переказувати їх – це нікому не цікаво, тим більше, що, скажімо, Положення, вже на той час було застарілим. А от рішення виконкому заслуговує на увагу. Ось його зміст: «Розглянувши схеми місць роздрібної торгівлі в м. Олевськ, відповідні документи (виділено мною – Ю.Х.), керуючись ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради вирішив: затвердити схеми місць розташування для роздрібної торгівлі в м. Олевськ (додаються). Підпис: міський голова А.В. Повар».
Чи не правда, три в одному – зразок лаконічності, гранило діловодства і довершеність господарського рішення? Навряд чи проходили вони процедуру регуляторних документів та аналізу регуляторного впливу – принаймні в архівах такі дані відсутні, хоча закон про засади державної регуляторної політики діє ще з 2003 року. Безпосередньо займався цим клопотом заступник міського голови В.В. Колбасюк.
При цьому підприємці, що пішли на співпрацю з тодішнім головою і надали кошти на спорудження навісів (МАФами вони не є, насправді це тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності), як компенсацію, отримали преференцію – вони сплачували за оренду земельної ділянки в рази менше за тих, хто торгував навпроти без навісів, і договори сервітуту (тимчасової оренди земельної ділянки) з ними підписувалися на декілька років, а не на рік. Як кажуть самі базарники: «У нас є лівий і правий берег. І між нами – прірва…»
Найближчі цифри за 2017 р. свідчать: «ліві» (якщо йти на Привокзальну із центру міста) сплатили за торгове місце (9 кв. м) по 326 грн. за рік, або по 27,16 грн. в місяць, або 90 копійок в день (!), «праві» – як підприємці, що відносяться до другої групи оподаткування (або ті, що здійснюють свою діяльність поза межами ринку) –1972,8 грн. за 6 кв. м, або по 164,4 грн. в місяць (5 грн. 48 коп. за день). Така практика була запроваджена з 2011 р.
Але ж і одні, і другі теж торгують не в ринку, і відносяться до тієї ж самої категорії, скажете ви, і будете праві! Де ж справедливість? І як тоді міська рада довгий час розпоряджалася спільною власністю – землею, у найжвавішому місці торгівлі?!
Згодом виконком приймає рішення про надання дозволу на роздрібну торгівлю з лотків по вул. Привокзальній та Київській згідно поданих заяв підприємців, а в 2012 році визначає виконавцем комунальних послуг ПП Бородавкіна В.О. (без проведення конкурсу, що є прямим порушенням Закону України «Про захист економічної конкуренції»), погодивши оплату за санітарну очистку території з одного місця 5 грн. в день, або 150 грн. за місяць. На сьогодні ця сума складає вже 400 грн. в місяць з однієї торгової точки, а сміття не завозиться щоденно на полігон твердих побутових відходів, як вказано у договорі, а складується поблизу базару, та вивозиться на полігон ТПВ один раз на тиждень.
Минуло багато років, багато чого змінилося у законодавстві й державі, змінився Олевськ і його околиці, утворилася об’єднана громада. Ще більш захищеним став бізнес. «Податкові канікули» і мораторій на перевірки для підприємців тривають вже скільки! А як же наповнювати бюджет? А як же наші стратегічні вулиці Привокзальна та Київська? Вони стали ще більш завантаженими торговцями овочами-фруктами та іншими продуктами, а навколо, як гриби, виросли міні-ринки, де торгують всякими товарами. Чи причетна до цього була попередня влада – питання риторичне.
Отже, коли на звернення громадян і водіїв, які страждають від «закупорки» розширеної нещодавно на 3 метри вулиці Київської, власників торгових точок вздовж периметру ринку, вхід до яких блокується навісами, та й самих базарників з приводу конкурентів-нелегалів, вчергове виникло питання упорядкування стихійної торгівлі, нинішній міський голова О.В. Омельчук зібрав нараду, де кожен підрозділ міської ради отримав своє завдання. У процесі роботи з’ясувалося – щоб розв’язати цей «гордіїв вузол», потрібні радикальні кроки. Найперше – всяка земля, згідно законодавства, має своє цільове призначення. Тому вулиця призначена для пересування транспортних засобів, а тротуар – для руху пішоходів. А торгівля, що відбувається на вулиці і тротуарах – це не ринок, тут не діють загальноприйняті санітарні норми і правила, ніхто не може провести повірку вагів і гир, перевірити медичний стан торговців, з’ясувати походження продуктів і товарів, серед яких немало й «контрабасу» і т.д. Одним словом, стихійний ринок розвивається за законами стихії. А ми всі, як споживачі, такий стан речей сприймаємо і підтримуємо. І хоча завдання прибрати торговців сьогодні із насиджених місць не стоїть, бо це все ж робочі місця, але й робити щось все-одно треба…
Як відомо, всяка дія викликає протидію. Тож коли працівники міської ради почали розбиратися в ситуації, ті, що вважають себе недоторканими, організували інформаційну кампанію на порталі з «довірливою» назвою «Підслухано в Олевську», та спровокували бунт базарників під лозунгами: «нас хочуть вижити!», «припиніть тиск на бізнес!» та «геть перевищення повноважень!» Слідом за «шатунами» поповзли чутки, генеровані їхньою буйною фантазією про те, що новий міський голова з наближеними особами нібито хоче таким чином зайняти вигідні для торгівлі місця, щоб поставити «своїх»..!
Хоча, якби підприємці слухали не тільки тих, хто їх «розігрівав», то вони знали б, що серед пропозицій, які розглядалися на останньому засіданні у міській раді з цього приводу, були й такі: змінити існуючі межі кооперативного ринку за рахунок частини вул. Привокзальної для облаштування постійних місць торгівлі овочами та фруктами; віднайти та облаштувати альтернативну територію для овочевого ринку; підібрати та облаштувати місця для здійснення сезонної торгівлі у різних куточках міста та інше. Але, оскільки одні з названих варіантів були відхилені, інші потребують зусиль, коштів і часу, а на проблему потрібно впливати вже сьогодні, для початку вирішили розробити «Порядок організації виїзної торгівлі та виставкової діяльності у м. Олевськ і оплати за її провадження». Даний документ має на меті встановлення єдиного порядку здійснення виїзної торгівлі і оплати такого виду діяльності для суб’єктів господарювання усіх форм власності та громадян у всіх куточках міста, а не тільки на Привокзальній.
Після схвалення виконкомом міської ради 30 листопада проект «Порядку …» було оприлюднено на офіційному сайті Олевської ОТГ з метою отримання пропозицій та зауважень. За місяць, що минув, ні від громадян-споживачів, ні від самих торговельників, не надійшло жодного сигналу. Зараз проходить процедура погодження документа як регуляторного акту через Антимонопольний комітет та Державну регуляторну службу України. Також міська рада оголосила конкурс з визначення виконавця послуг по вивезенню побутових відходів з місць здійснення виїзної торгівлі у м. Олевську. А з підприємцями, які торгують на вулиці Привокзальній без навісів, знову підписуються договори. При чому – на умовах, за якими працюють їхні сусіди-«пільговики» навпроти. Так буде до введення в дію нового документа, згідно якого всі стануть платити однакову суму.
Отже, працівники міської ради та члени виконкому діють по закону і намагаються врегулювати болючу проблему, створену не ними. Сподіваємося, що й депутати міської ради продемонструють державницький підхід до справи, коли прийде час приймати рішення.

Юрій Халімончук,

головний спеціаліст управління економічного розвитку, транспорту, туризму, інвестицій та комунальної власності міської ради.

(Надруковано у газеті «Зорі над Убортю», № 1 від 05.01.2018 р.)

1 коментар

  • Довожу до відома автора статті головного спеціаліста управління економічного розвитку, транспорту, туризму, інвестицій та комунальної власності міської ради Халімончука Ю.В., що Колбасюк Василь Васильович в 2010 році не був заступником міського голови та не брав участі в підготовці документів вказаних в публікації.
    Прошу доводити до читачів достовірну інформацію.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту