Від банкрутства врятує співпраця

На нараді 18 січня обговорили стан справ торфодобувного підприємства «Олевськторф». На порядку денному постало два основних питання: проведення рекультиваційних робіт на раніше орендованих землях ДП «Олевського лісового господарства» дочірнім підприємством «Олевськторф» ДП «Житомирторф» та обговорення можливої співпраці з комунальним підприємством «ОлевськРесурсінвест».

Участь в нараді взяли директор Державного концерну «Укрторф» Андрій Озерчук, керівник ДП «Олевськторф» Сергій Павлюк, міський голова Олег Омельчук, його заступник Олександр Ніколайчук, голова районної ради Віктор Троц, начальник відділу лісового господарства ДП «Олевське ЛГ»  Олександр  Примак, в. о. директора ДП «Житомирторф» Андрій Вдовенко, маркшейдер ДП «Олевськторф» Галина Ткач.

На сьогодні державному підприємству «Олевськторф» бракує площ для розробки та добування сировини. Існуючі родовища фактично себе вичерпали, а нова ділянка на етапі відведення, і цей процес затягується. Насамперед це стосується земель, які знаходяться за межами населених пунктів, якими розпоряджається обласна державна адміністрація. Причини різні: можлива приватизація, може там є бурштин, очікують якогось інвестора, або, можливо, краще передати підприємство у комунальну чи приватну власність… Отже, підприємство зі штатом з 43-х працівників ризикує  потрапити під скорочення. 

Аби підприємство продовжувало свою роботу, представники галузі й вирішили заручитися підтримкою місцевої влади, обговоривши шляхи співпраці. Адже підприємство, яке спроможне саме себе утримувати, не має втрачати потужностей та можливостей – з цим погодились всі присутні. Крім того, Олевщина багата на поклади торфу, які доцільно і потрібно добувати.

«Це дуже важливо, коли на території громади працюють підприємства – це і надходження, наповнення бюджету, і соціальна напруга зменшується, бо люди працевлаштовані. Що стосується опалення, то у минулому році ми закупляли брикети для шкіл. Дуже економічно вигідно сьогодні закупляти торфобрикети, їх калорійність набагато вища за деревину. Лісгоспи за 450 гривень сьогодні нам вже не хочуть продавати дрова, а бажають за 900 грн. 1000 грн. Ми розуміємо, що сьогодні такий ринок, вони шукають, де вигідно…», – зазначив міський голова Олег Омельчук.

Дійсно, для опалення такої кількості закладів освіти, медицини, культури, які є в Олевській ОТГ, потрібні величезні суми, і думати над альтернативою потрібно вже зараз.

Щодо проведення рекультивації, олевський лісгосп з цим цілком погоджується, оскільки торф зі своєю природною кислотністю не завжди підходить для висадки саджанців, і для цього цілком достатньо 15 см торфового шару.

Співпраця з «Олевськторфом» буде – у цьому запевнив голова Олевської ОТГ. Зокрема, найближчим часом міська рада розгляне можливість співпраці державного підприємства «Олевськторф» з комунальним підприємством «Олевськресурсінвест».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту