Патронатна сім’я одна із сімейних форм виховання

Тільки у сім’ї дитина може всебічно, гармонійно розвиватися. Держава контролює процес розвитку дітей, захищає їхні права. Якщо у родині не створено умови для нормального розвитку дитини, державою передбачено інші форми виховання, а саме: усиновлення, опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та патронатні сім’ї, як новітня форма сімейного виховання.

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Патронатний вихователь – це професія тих, хто бере дитину на виховання, хто піклується про неї, у чиїй сім’ї дитина живе. На відміну від відомих сімейних форм (усиновлення й опіка, прийомна сім’я) патронатне виховання – найбільш гнучке. Воно може бути використане для дітей з встановленим статусом або без нього.

Патронатне виховання може служити й формою допомоги сім’ям, що потрапили у важку життєву ситуацію. Діти можуть роз­міщуватися в сім’ї патронатних вихователів на термін до одного місяця, можуть на термін до шести місяців, іноді й періодично на декілька днів (вихідні дні, канікули)

Патронатний вихователь знаходиться на роботі, одержує за­робітну плату й соціальні гарантії. Але це не звичайна професія, це робота протягом 24 годин на добу з дітьми, які перенесли траге­дію, що відстають з ряду причин у розвитку, не можуть часом обслужити себе, не знають норм поведінки в суспільстві.

Що це дасть  дитині: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними, а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз’єднанню родини.

Що це дасть для України: утвердить сімейні цінності, забезпечить умови для деінституалізації дітей, які через складні життєві обставини не можуть проживати у власних родинах.

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо  звертатись за більш детальною інформацією до комунальної установи «Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олевської міської ради» м. Олевськ, вулиця Володимирська,1, тел. 2-16-65.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту