В Олевську відзначили 110-ту річницю з дня народження Тараса Бульби-Боровця

9 березня в Олевську відзначили 110-ту річницю з дня народження видатного діяча українського повстанського руху часів Другої світової війни, засновника УПА «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця.

Біля пам’ятної дошки генерала-хорунжого, що розміщена на Олевському ліцеї (де раніше перебував штаб УПА ПС), зібралися небайдужі місцеві жителі аби вшанувати пам’ять Тараса Бульби-Боровця.

У серпні 1941 року загони вояків Тараса Бульби-Боровця першими увійшли у містечко Олевськ. Налякані війною, з райцентру державні радянські служби евакуювались на схід ще до приходу Бульби. На тодішньому великому стадіоні (нині дитячий садочок № 19) Бульба-Боровець вишикував загони вояків і привселюдно з військом склав присягу на вірність Україні, освятивши українські прапори сформованих загонів, їхню зброю і з піднятою шаблею над головою урочисто проголосив: «звідси розпочнеться визволення України від совітів і всіх її ворогів». В Олевську було запроваджено українське управління, зорганізовано міліцію, сформовано Українську повстанську армію «Поліська Січ». З середини серпня до середини листопада 1941 року Олевськ був столицею вільної української «республіки» з новими назвами вулиць, яка увійшла в історію під назвою Олевська Республіка.

Присутній на зібрані міський голова Олег Омельчук розповів про існуючі здобутки та плани на майбутнє в питанні прославлення української державності. Раніше Тарасу Бульбі-Боровцю встановлено барельєф з портретом на фасаді Олевського ліцею, в місті встановлено пам’ятний знак «Олевській республіці» та перейменовано одну з вулиць Олевська, Бульбі було посмертно присвоєно звання Почесного громадянина міста, вже два роки в нашому місті проходить Всеукраїнський фестиваль «Олевська республіка». Наразі планується облаштувати невеликий сквер до наступного фестивалю. Також обговорюється можливість реконструкції (історичного відтворення) однієї з вагомих подій Поліської Січі.

По завершенню невеликого мітингу присутні поклали квіти до барельєфу та заспівали гімн України.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту