Чи можна розірвати договір оренди землі достроково?

Традиційно договори оренди земельних ділянок (паїв) укладаються на тривалий термін. Але трапляється, що орендодавець бажає його дострокового припинення. У яких випадках можна розірвати договір оренди земельної ділянки достроково? Детальніше про це, в рамках проекту «Я маю право!», розповіли фахівці Попільнянського бюро правової допомоги.

Відповідно до статті 31 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. В односторонньому порядку розірвання договору оренди земліможливе лише в тому випадку, якщо це прямо передбачено в договорі оренди землі.

Однією з підстав дострокового розірвання договору оренди земельноїділянки є заборгованість з орендної плати. Разом з тим, доводи про наявність заборгованості з орендної плати мають підтверджуватись належними доказами.

Ще однією можливістю для розірвання договору оренди землі є визнання його в судовому порядку недійсним. Основною підставою такого позову є те, що у договорі оренди земельноїділянки відсутні істотні умови, передбачені ч. 1 ст. 15 Закону України «Про оренду землі».

Крім того, згідно статті 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону. А також, у разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає цільовому використанню земельної ділянки.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту