І знову про кір !!!

В Україні останнім часом досить багато людей захворіло на кір. Це досить неприємна і небезпечна хвороба, тому ми вирішили розповісти вам про неї більше, що б знали, які симптоми кору, причини захворювання, профілактика.          

Спалах кору в Україні виник через низький рівень охоплення щепленнями дитячого населення останнє десятиліття.

        Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, можуть захворіти, якщо вони не були щеплені. Спеціального, специфічного  лікування від кору не існує.

        Єдиним засобом попередження захворювання кором є вакцинація. В області є достатня кількість вакцини для попередження захворювання. Вакцина  безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Бувають випадки, коли щеплена дитина може захворіти, але в такому разі захворювання буде протікати в легкій формі та не мати важких наслідків та ускладнень для здоров’я.

         Кір страшний тим, що його збудник може вражати центральну нервову систему, внаслідок чого виникає таке грізне ускладнення як запалення головного мозку, що часто закінчується смертю. При більш легкому ураженні центральної нервової системи людина одужує, однак за даними багатьох лікарів світу у таких людей часто виявляють чітко виражене пригнічення інтелектуального розвитку. Також до тяжких ускладнень корової інфекції  відносяться пневмонія, отит.

        Зараження кором відбувається при вдиханні з повітря найдрібніших крапель слизу, що містять віруси, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворої на кір людини.  Кір характеризується дуже швидким та легким розповсюдженням, тобто заразитись можливо будь де: в колективі, в транспорті, в багатолюдних місцях.         

         Період від початку зараження до перших  клінічних проявів (так званий інкубаційний період) при кору складає від 7 до 21дня. З останніх днів цього періоду заражена людина починає виділяти вірус. Захворювання починається з високої температури, головного болю, слабкості, нежиттю, кашлю,  кон’юнктивіту. В цей час  важко встановити діагноз кір, і в цей період хворий є найбільш небезпечним для оточуючих, виділяє найбільшу кількість збудника. Перші елементи висипу  на шкірі з’являються за вухами і на обличчі, потім висип розповсюджується на тулуб і кінцівки. Зникнення висипу відбувається в зворотній послідовності.

          Діагноз кір встановлюється на підставі характерних клінічних симптомів та лабораторного дослідження сироватки крові хворого на 4-7 день від моменту появи висипу.

           Наголошуємо про необхідність звернення до лікаря при появі перших симптомів захворювання! Варто пам’ятати, що вчасно зроблена вакцинація від кору гарантує безпеку і ефективність.

Пам’ятайте! Відмовившись від проведення вакцинації своєї дитини, ви наражаєте її на високий ризик захворювання з можливими важкими ускладненнями.

 

Олена Коц,

начальник відділу державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Олевського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту