Основне, що потрібно знати про відумерлу спадщину

Відумерла спадщина – це майно померлої особи, в якої  спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину або відмовились від її прийняття.

На сьогоднішній в громаді залишається велика кількість не переоформлених земельних часток (паїв) власники яких померли, а спадкоємці з якихось причин не вступили в права на спадщину.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у 6 місяців, який починається з часу відкриття спадщини (з дня смерті спадкодавця).

Якщо спадкоємець протягом цього строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини може звернутися до суду для визначення йому додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1258 Цивільного кодексу у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки. Особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до з’явлення спадкоємців або до прийняття спадщини, в тому числі має право передати її в оренду з метою забезпечення цільового використання землі.

У випадку, якщо з дати смерті власника земельної ділянки пройшло більше року, то територіальна громада за місцезнаходженням земельної ділянки зобов’язана подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

Шановні жителі громади, закликаємо Вас своєчасно переоформляти спадщину, що в подальшому вбереже Вас від зайвих витрат на переоформлення документів та дасть змогу як законним власникам в повній мірі розпоряджатись своїм майном згідно його цільового призначення.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту