Почали діяти нові правила виїзду дітей за кордон

З 28 серпня 2018 року в Україні почали діяти зміни в рамках другого пакету законодавчої ініціативи #ЧужихДітейНеБуває, які дозволяють тимчасово  виїжджати за кордон з дитиною одному з батьків без дозволу іншої сторони.

           Згідно з новими правилами, один з батьків (мати або батько), який вивозить дитину за кордон, обов’язково повинен повідомити про це рекомендованим листом іншого з батьків, який справно платить аліменти. У листі необхідно вказати мету виїзду, куди саме їде дитина, а також час, на який дитина покидає територію України. Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів. У іншому випадку за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

           Крім того, при перетині кордону матері (батькові) необхідні будуть такі документи: рішення суду або органів опіки та піклування, яким визначено місце проживання дитини; документи, що підтверджують мету і терміни виїзду (наприклад, це може бути довідка з медичного або освітнього закладу, бронювання квитків і т. п.).

        Дозвіл від другого з батьків не буде потрібен в разі, якщо одна зі сторін має намір виїхати за кордон більше ніж на 1 місяць, або в разі наявності боргу з аліментів в іншого з колишнього подружжя за 4 і більше місяців, якщо дитина є тяжкохворою.

        За умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України передбачена адміністративна відповідальність.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту