З іншого боку медалі

«Я волинянка, 1936 року народження. У газеті «Свобода» за 16 – 29.08. прочитала про те, що депутати і голова Олевської міської ради ухвалили рішення про увіковічення пам’яті нашого поліського самородка, видатного українця, організатора і засновника УПА – Тараса Боровця. У ті часи, коли Т. Боровець організовував армію в бездержавності, я, будучи дитиною, пам’ятаю великий здвиг молодих українців. Молодь з нашого та навколишніх сіл збиралися у нас на вигоні і проводили військовий вишкіл. Ми, діти спостерігали за цим дійством. Отже віра в талановитого командира Тараса Боровця була надзвичайно високою.

Моє прохання: організуйте перевидання книги Т. Боровця «Армія без держави». Цю книгу куплять українці охоче, ви будете мати кошти на пам’ятник, а ми прочитаємо велику правду про нас, може, дещо й гірку. Ім’я Тараса Боровця увіковічниться ще й живим його словом. Адже таку книгу в книжкових магазинах не знайдете.

Боротьба з геніальними людьми – замовчування. Це ж відноситься і до геніальної сподвижниці й просвітительки «гречкосіїв» Олени Пчілки (матері Лесі Українки). Розбудовуються міста і селища, і треба було б назвати вулиці їх іменами. З таким проханням я зверталася до влади Волині. Пошануймо самі себе, то й нас пошанують.

Дякую жителям Олевська за високий патріотизм, за любов до свого поліського краю, пошану до його героїв.

З повагою і надією, Ольга Василинчук.

м. Дубляни Жовківського р – ну Львівської обл.»

Такого листа-подяку отримала нещодавно міська рада. У листі-відповіді міського голови Олега Омельчука йдеться про заходи, що вживаються громадою міста і ОТГ щодо покращення патріотичного виховання молоді і подальшого становлення державності. А саме: перейменування вулиць, встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дощок в Олевську й інших населених пунктах, виготовлення стендів, проведення патріотичного фестивалю «Олевська республіка», публікації у місцевих ЗМІ. Також на знак вдячності міський голова надіслав Ользі Василинчук історичний нарис Сергія Стельниковича «Український національний рух опору Тараса Бульби-Боровця», який було перевидано за сприяння міської ради. Питання про перевидання книги Т. Бульби-Боровця «Армія без держави» вивчатиметься та буде внесено на розгляд чергової сесії міської ради.

Підготував Юрій Халімончук.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту