Дотримання трудового законодавства з питань праці

 Однією з досить гострих проблем сьогодення є питання дотримання трудового законодавства в частині оформлення трудових відносин з найманими працівниками та нарахування працівникам заробітної плати у розмірі, меншому ніж законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати. Саме тому, легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних напрямків роботи управління праці та соціального захисту населення. Так як, від рівня заробітної плати найманих працівників прямо пропорційно залежить надходження податку з доходів фізичних осіб – основного джерела наповнення місцевого бюджету, від якого залежить утримання місцевої інфраструктури, а саме: фінансування закладів освіти та культури, виплати заробітної плати та забезпечення благоустрою району.

        З метою виявлення прихованої зайнятості та забезпечення соціального захисту населення, управлінням праці, в рамках виконання районної Програми зайнятості населення на 2013 – 2017 роки, ведеться робота щодо легалізації заробітної плати та офіційного оформлення трудових відносин. А так, як вже набрала чинності нова норма Кодексу законів про працю України щодо відповідальності роботодавців за використання найманої праці без юридичного оформлення, а також виплату зарплати “в конвертах”, відтепер юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі: фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час, та виплати зарплати без нарахування та сплати єдиного соціального внеску – у 30 кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

       Тому звертаємося до всіх роботодавців, які використовують найману працю, з проханням усвідомити свою відповідальність перед працівниками та легалізувати трудові відносини у відповідності до чинного законодавства.   

    Так, розпорядженням голови райдержадміністрації від 15.01.2015 № 4 затверджено склад робочої групи з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, куди входять представники правоохоронних органів та податкової інспекції. Одночасно робочі групи здійснюють контроль за тими підприємствами на яких заробітна плата мінімізована або нижча мінімальної. Зокрема упродовж січня-серпня 2018 року робочою групою проведено 245 перевірок в суб’єктах господарювання з питань легалізації зайнятості населення та стану дотримання законодавства з оплати праці. За результатами проведених перевірок легалізовано 233 робочих місця найманої праці у юридичних та фізичних осіб-підприємців. Донараховано податків за результатами вжитих заходів 134,4 тис.грн.

      З роботодавцями та найманими працівниками проведено роз’яснювальну роботу. Усіх порушників трудового законодавства запрошено до районного центру зайнятості з метою усунення недоліків та встановлено конкретні строки законного оформлення трудових відносин.

      Питання виплати офіційної прозорої зарплати сьогодні є дуже актуальним. Адже більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну, вищу за мінімальну зарплатню.

      Керівники, що виплачують заробітну плату в “конвертах” роблять вигляд, начебто вони облагодіяли співробітників. Насправді рядовий працівник залишається в програші зараз, а ще більше втратить у старості. Хоча жоден керівник не зізнається, що його робітник, який погодився на неофіційну частину заробітку, втрачає дуже багато. Але це так. Працівникові не оплачується лікарняний лист, він не має ніяких соціальних гарантій, у випадку травми не одержить компенсацію, а його пенсія буде мінімальною, оскільки нагромадження на особистому пенсійному рахунку виявляться мізерними.

           Вкотре нагадуємо, що виплата заробітної плати нижче встановленого державою мінімального рівня та використання найманої праці без оформлення трудових відносин позбавляє працівників права на забезпечену старість та є грубим порушенням конституційних норм, гальмуванням соціального розвитку суспільства.

         Управління праці та соціального захисту

населення Олевської райдержадміністрації

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту