В Олевській ОТГ обговорили «Нову українську школу»

5 березня в Олевську відбувся круглий стіл «Впровадження освітніх інновацій в реалізації Концепції «Нова українська школа». Захід був проведений за участі комунального закладу  «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради.

Учасниками круглого столу були заступник міського голови Яків Осипчук,  начальник відділу освіти, молоді та спорту Валерій Левченко, його заступник Алла Гаврилюк, керівники та заступники закладів загальної середньої освіти громади, працівники методичного кабінету відділу освіти та ін.

Було обговорено ряд важливих питань, зокрема: Закон України «Про освіту», опорна школа та її філії, науково-методичний супровід освітнього процесу, розвиток освіти в ОТГ тощо.

Про організацію професійного розвитку педагогічних працівників в умовах появи перших професійних стандартів, процедур сертифікації та реалізації Концепції «Нова українська школа» розповів доктор педагогічних наук, доцент, директор КЗ «Житомирський ОІППО» ЖОР Ігор Смагін. Він відзначив важливість методичної служби, яка має допомагати та правильно направляти освітній процес. Окрема увага була звернена на формування наскрізних ліній НУШ. Наостанок Ігор Іванович розповів про професійні стандарти.

На заході також був присутній народний депутат України Володимир Арешонков. Він розповів присутнім про завершальний етап децентралізації, в рамках якого змінюватиметься адміністративний поділ області, та проінформував про основні реформи, які наразі впроваджуються в Україні.

Заступник міського голови Яків Осипчук запитав у депутата щодо освітньої субвенції, за рахунок якої фінансуються заробітні плати викладачам, натомість заробітна плата обслуговуючому персоналу та іншим  у повній мірі фінансується за рахунок місцевого бюджету. Це призвело до того, що по всій Україні вже закриваються методичні кабінети у відділах освіти, скорочуються посади кочегарів, прибиральників тощо.

Народний депутат України Володимир Арешонков відповів, що йому відомо про дану проблему. Така ситуація складається у невеликих громадах. Депутат повідомив, що займатиметься даним питанням. З часом майже всі бюджетні процеси будуть передані на місця, проте в перехідний період має бути допомога малим громадам.

Тему особливості управління системою освіти ОТГ в умовах децентралізації влади в Житомирській області розкрив доктор педагогічних наук, доцент, заступник директора КЗ «Житомирський ОІППО» ЖОР Олександр Пастовенський, а також розповів про Закон України «Про освіту» і шляхи його імплементації на рівні місцевої громади. Він наголосив, що внесення змін в ЗУ «Про освіту» тільки починається, враховуючи попередню практику.

Викладач кафедри суспільно-гуманітарних дисциплін Наталія Венцель розповіла про основні аспекти атестації педагогічних працівників, а зав. лабораторії методичного забезпечення Алла Печенюк  надала інформацію про основні аспекти атестації педагогічних працівників.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту