Як захистити себе від нападу кліщів

Активність кліщів у природі спостерігається з березня по листопад та протягом року має два виражених піки активності — у квітні — травні та серпні – вересні.
Кліщі можуть нападати на людину та тварину у будь-який час дня і ночі та будь-яку погоду. Вони присмоктуються не лише під час перебування на природі, але й через деякий час, після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах, можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами.
Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Разом зі слиною він виділяє знеболювальну рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю.
Кліщі переносять хворобу Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) серед людей, піроплазмоз серед собак, в умовах України – ще й кліщовий енцефаліт, туляремію тощо, які можуть призвести до тяжких ускладнень та інвалідності. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.
Хвороби, які можуть передаватися за при укусі кліщем:

·         Бартонелльоз — може проявлятися лихоманкою, запаленням суглобів, анемію, втратою ваги, серцевими порушеннями.

·         Піроплазмоз – може проявлятися зниженням апетиту, млявістю, підвищенням температури, діареєю. В результаті розвитку хвороби у тварини порушується робота серця, печінки, нирок, легенів, що при несвоєчасному лікуванні може призвести до летального результату.

·         Ерліхіоз – найчастіше проявляється сильною лихоманкою і може становити небезпеку для людини.

·         Бореліоз або хвороба Лайма – захворювання, небезпечне, як для собаки, так і для її господарів. Після зараження можливі артрити, неврологічні порушення. На першій стадії захворювання можна помітити запалення суглобів, що знаходяться біля місця укусу, кульгавість.

Як видалити кліща:
Найкраще для того, щоб видалити кліща зверніться до лікаря! У разі відсутності такої можливості, приготуйте петлю з нитки, обхопіть нею хоботок у підстави кліща й акуратно викручуйте його проти годинникової стрілки. Не смикайте його вгору, оскільки від цього хоботок може обірватися. В якості альтернативи зашморгу з нитки можна використовувати пінцет, тільки пам’ятайте про те, що затискати необхідно хоботок кліща, а не його тіло! Після видалення кліща обов’язково обробіть місце укусу дезінфекційним засобом.
Всім особам, що підпали під напад кліща, рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу звертатись до лікаря-інфекціоніста.

 Олевське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту