Наукова експедиція на Олевщині в рамках Національного проєкту «Бортництво Полісся: архаїчна традиція у сучасному вимірі»

На Олевщину завітала команда Національного проєкту «БОРТНИЦТВО ПОЛІССЯ: АРХАЇЧНА ТРАДИЦІЯ У СУЧАСНОМУ ВИМІРІ».

Ініціатором даного проєкту є Вишгородський історико-культурний заповідник. Реалізується він за підтримки Українського культурного фонду та активного сприяння Житомирської обласної державної адміністрації.

Тож, 27 серпня, команда проєкту на чолі з куратором, директором Вишгородського історико-культурного заповідника Владою Литовченко та Президентом України 2005-2010рр. Віктором Ющенком провели наукову експедицію на Олевщині.

«Це частина української культури і традицій, які роблять націю цільною. Тому варто донести до світу, що в Україні збереглися осередки цього прадавнього промислу. Дивитися на це як на хобі – це помилка і недооцінювання нашої історичної основи», – зазначив Віктор Андрійович.

Команда проєкту разом з міським головою Олегом Омельчуком, його заступником Олександром Ніколайчуком, першим заступником голови ОДА Володимиром Федоренком, головою РДА Ларисою Хоречко, директором Олевського краєзнавчого музею Анною Вжесінською відвідала сім’ї бортників на Олевщині, зокрема, господарство Миколи Ренкаса із с.Рудня-Перганська. Микола Ренкас займається древнім промислом вже кілька десятиліть і має 30 бортей, які розташовані на деревах. Під час експедиції гості мали змогу особисто піднятися до них і роздивитися бортні соти ближче.

Другий бортник, у якого побували дослідники – Анатолій Скумін із села Хочине. Анатолій власноруч виробляє борті, їх у нього понад 50, розташованих на площі приблизно 50 га. Анатолій Скумін – спадковий бортник, ремеслом займається також і його 23-річний син Андрій.

Житомирські бортники занепокоєні тим, що бортне ремесло зникає, бо займатись ним складно, а лісовий мед важко продати дорожче, ніж вуликовий. Віктор Ющенко пообіцяв на найближчій зустрічі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем обговорити питання збереження та популяризації бортництва в Україні.

Більше фото з експедиції дивіться на нашій офіційній сторінці в соціальній мережі Фейсбук.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту