Сучасні технології лісозаготівлі в Олевському лісництві ДП «Олевське лісове господарство».

   Протягом останніх десятиліть технологічний процес лісозаготівлі стрімко змінювався: від використання тварин до повної механізації всіх технологічних операцій. Немеханізовані (ручні) методи рубання були замінені механізованими.

Лісозаготівля – це  вирубування, вивіз та первинна обробка деревини. Сам процес заготівлі деревини пов’язаний із рубкою лісу. Процес лісозаготівлі являє собою діяльність, пов’язану із звалюванням дерев у лісі, їх трелюванням, зберіганням і вивезенням заготовленої деревини з лісу.

Внаслідок погіршення екологічної ситуації та лісових пожеж які відбулися восени цього року, в Олевському лісництві, збільшується площа суцільних санітарних та санітарно-вибіркових рубок.Загальна площа, охоплена вогнем, складає 289 га, переважна більшість – це хвойні лісові квартали.

   Для ліквідації наслідків лісових пожеж залучаються лісозаготівельні бригади робітників для розчищення лісових ділянок.

   На даний час в Олевському лісництві працює шість лісозаготівельних бригад.За серпень місяць 2020 року було заготовлено 1659,494 м3 деревини.

Механізація ручної праці – запорука безпеки людей на виробництві та невід’ємна складова охорони праці. Завдяки технологічно-енергономічному процесу виробництва у лісовій галузі зберігається працездатність, створюються безпечні та нешкідливі умови праці.

Так на сьогодні в Олевському лісництві працює бригада оснащена високотехнологічними машинами – так за один день ФОП «Ліпей П.С.» із застосуванням харвестру «PonsseErgo 6» та «PonsseBuffalo» заготовили 145.231 м3 деревини.

  Один комплекс «харвестер плюс форвардер» може замінити до 60 працюючих на лісосіці за традиційною технологією. Бригада з семи-восьми осіб за рік в поєднанні з «PonsseErgo 6»  – «PonsseBuffalo» дозволяє заготовляти на багато більше кубометрів деревини.

Особлива відмінність харвестру«PonsseErgo 6»у тому, що їх робочі органи розташовуються не на рамі базової машини, а мають «розумні» органи, здатні самостійно діяти під впливом водія-оператора який знаходиться у енергономічній кабіні в час роботи.

   Продуктивність харвестера у порівнянні з бензиномоторною пилкою на декілька порядків ефективніша і вища, обсяги заготовленої деревини не порівнюванні з ручною працею.

Харвестер – це спеціальний лісовий комбайн, який валить ліс і розпилює колоди на частини, придатні для подальшого транспортування й переробки. Ця машина працює з коліс, без додаткових опор, валить дерева акуратно у потрібному напрямку, практично не завдаючи шкоди підліску та лісовій підстилці.

   Окрім акуратності робіт, ці машини значно зменшують логістичні витрати. Є можливість завантажувати лісовози замовників безпосередньо біля ділянки, без доставки на нижній склад.

Такий дбайливий підхід – не розкіш, а необхідність, бо навесні цим самим лісівникам доведеться садити нові ліси на цих самих ділянках. Тож готують площі під майбутні культури заздалегідь.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту