Як легко перенести спеку?

У спекотні літні дні слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки. Адже спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб.

  Чим втамувати спрагу?

Воду краще пити меншими порціями, але частіше, щоб уникнути тривалих періодів без рідини, що може призвести до зневоднення.

Традиційні компоти теж гарний спосіб втамувати спрагу. Втім, лікарі закликають варити фрукти недовго і додавати якомога менше цукру.

Фруктові соки, які зазвичай містять багато цукру, навіть свіжовичавлені, краще розводити водою. Також можна вживати фруктові напої, наприклад, заливати дрібно нарізані фрукти або ягоди окропом, а потім додавати лід, лимон та м’яту.

Чаї та кава у спеку можуть стати в пригоді як напої, що тонізують, адже спека підсилює відчуття втоми. Хоча з чаями і кавою слід бути обережнішим – такі напої зневоднюють організм. Знову ж таки, стежте як реагує саме ваш організм.

У найспекотніший час доби – з 10 до 16 години – краще уникати прямих сонячних променів і проводити час в тіні або у приміщенні, що провітрюється.

Небезпеку в спекотну погоду несуть кондиціонери, а саме різкі перепади температури, коли людина з розпеченої вулиці заходить у холодне приміщення. Не встановлюйте дуже низькі температури, уникайте перепадів більше ніж 10 градусів.

Воду можна не лише пити

Час від часу доречно змочувати обличчя, шию, ліктьові згини та під колінними суглобами – там проходять судини, і це допомагає охолодити організм.

Дітям добре проводити спеку біля водойм, обов`язково під наглядом дорослих, або частіше приймати душ.

Сонячний чи тепловий удар: що робити?

Від перегріву на сонці може виникнути сонячний удар, від задухи та спеки – тепловий. Людина відчуває головний біль і запаморочення, може навіть знепритомніти. Тактика першої допомоги в обох випадках схожа.

Слід перемістити людину в тінь, тихе зручне місце, дати їй прилягти. Розстебнути верхні ґудзики, послабити одяг. Якщо людина притомна, дати їй води. Змочити обличчя водою, покласти на лоб та шию вологу хустинку. Бажано дати людині спокійно полежати. Якщо за півгодини не стає краще, слід викликати швидку. У разі втрати свідомості, покласти тіло в положення на бік. Важливо стежити за диханням людини – у важкому випадку може знадобитися штучне дихання.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту