Лабораторні дослідження річкової води

Олевський міжрайонний відділ Державної установи  «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я  України»  надає інформацію про результати досліджень, виконані згідно плану моніторингу у червні 2021 року.

Згідно плану моніторингу лабораторно досліджено проби річкової води.

При мікробіологічному, санітарно-хімічному, паразитологічному дослідженні проб води поверхневих водойм місць масового відпочинку населення: м.Олевськ, р.Уборть; ставок с.Жубровичі, с.Стовпинка; озеро с.Кишин  виявлено, що наступні проби води не відповідають вимогам дод. 11 ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови  населених місць», а саме:

          –  за санітарно-хімічними показниками:

– озеро с.Кишин – БСК-5 – 26,7 мг О2/л при нормі ≤6,0 мг О2/л ; ХСК – 65,5 мг О2/л при нормі ≤30,0 мг О2/л;

          – за мікробіологічними, паразитологічними  показниками:

–  ставок с.Жубровичі –  виявлено яйця гельмінтів.

 *БСК-5, Біохімічне споживання кисню (НОРМА – не більше 6,0 мгО2/л): кількість кисню, що витрачається за певний час  на аеробне біохімічне окислення нестійких органічних сполук. Чим більше у воді міститься органічних речовин, тим більше потрібно кисню для їх окислення, тим вищий показник БСК. Високий показник БСК свідчить про забруднення водойми.

*ХСК, Хімічне споживання кисню (НОРМА – не більше 30,0 мгО2/л): кількість кисню, необхідна для хімічного окислення неорганічних і органічних речовин. Різке зростання ХСК води свідчить  про забруднення водойми і вимагає застосування відповідних заходів для її очистки. Величина ХСК є важливою гігієнічною характеристикою води, яка дозволяє судити про забрудненість води окисленими речовинами, але не дає інформації про склад забруднення.

За результатами моніторингових досліджень атмосферного повітря  житлової забудова на межі СЗЗ: м.Олевськ, вул.Олевської республіки, (нижній склад ДП «Олевське лісове господарство»); ТОВ «ТД» «Крона вуд», пров.Шевченка; ДП «Олевськторф», вул.Промислова,66 – перевищення ГДК не виявлено.

За результатами моніторингу ПЕД гамма-випромінювання, зроблено 20 замірів в контрольних точках на території Олевського міжрайонного відділу ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ»  – перевищення допустимих рівнів не виявлено.

Варто пам’ятати про потенційну небезпеку водних об’єктів як фактор передачі багатьох інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит «А», ентеровірусні інфекції, холери та інше. Тому за даними показниками Олевський міжрайонний відділ Державної установи «Житомирський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоровꞌя України»  не рекомендує використання даних водойм, а саме для купання.

 

 

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту