Що треба знати про вакцину MODERNA: як працює вакцина, безпечність, протипоказання, можливі реакції на вакцину

Moderna (mRNA-1273, Spikevax) — це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США.

Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.

Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Ефективність вакцини становить 94.1% через 14 днів після 2-ї дози, згідно з тимчасовими рекомендаціями Стратегічної консультативної групи експертів (SAGE​) при ВООЗ від 15.06.2021

Термін зберігання 7 місяців за температури від -25 °C до -15 °C.

Невідкриті флакони з вакциною можна зберігати в холодильнику, захищені від світла, за температури від 2 °C до 8 °C до 30 днів. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин. Після розморожування вакцину не слід заморожувати повторно.

Після вилучення з холодильника невідкриті флакони можна зберігати за температури від 8 °C до 25 °C до 24 годин.

Відкритий флакон можна зберігати до 6 годин за температури від +2 до +25 °C.

Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID.

Згідно з попередньою публікацією нерецензованого канадського дослідження, яке тривало з грудня 2020 до травня 2021 року, вакцина Moderna (mRNA-1273) показала ефективність проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Дельта”, у 72% після однієї дози. Ефективність вакцини в запобіганні госпіталізації та смерті для штаму “Дельта” після однієї дози склало 96%.

Як працює вакцина

Містить молекули мРНК, яка кодує шипоподібний білок коронавірусу. Ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну “інструкцію”, як створити такий білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині та виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Безпечність

Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Вакцини на основі мРНК безпечні. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. мРНК-вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.

Протипоказання

Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини

Температура тіла вище 38°C

Можливі реакції на вакцину

почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції

лихоманка чи озноб

головний біль, біль у м’язах чи суглобах

збільшення лімфатичних вузлів

нудота чи блювання

втомлюваність

запаморочення

Нагадаємо, що 18 липня Україна отримала 2 000 040 доз вакцини Moderna. Ця партія вакцин надається урядом США через глобальний фонд COVAX, доставив в Україну вакцину Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Вакцина Moderna, яку отримала Україна, постачається у флаконах, які розраховані на 13-15 доз. Під час розподілу та передачі вакцини представники COVAX порахували по 14 доз у флаконі, взявши середнє число. За цими розрахунками, Україна отримала 2 000 040 доз.

Водночас самоблокуючі шприци, які застосовують в Україні, дають можливість використовувати ефективно всі 15 доз вакцини з кожного флакона. Це означає, що є  можливість спожити 142 860 додаткових доз.

Цією вакциною щеплюють організовані колективи та професійні групи, вона доступна в центрах масової вакцинації.

Станом на сьогодні у Житомирській області діє 5 центрів масової вакцинації проти COVID-19:

м.Житомир – на базі ЗОШ 6, майдан Короленка, 7 (довідки за номером: 0 800 35 04 36); 

м.Бердичів – на базі НВК №4, вул. Вінницька, 53 (довідки за номером: 067 328 96 52 );

м.Новоград-Волинському – на базі АЗПСМ №6, вул. Наталії Оржевської, 13 (довідки за номерами: 050 345 07 94, 063 025 97 95 );

м.Овручі – на базі Будинку культури, вул. Тараса Шевченка, 46 (довідки за номером: 098 899 23 49);

м.Коростені – на базі колишнього ПТУ № 16, вул. Грушевського, 24/1 (довідки за номером: 068 564 24 38).

Всі охочі вакцинуватися можуть це зробити навіть без попереднього запису незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. При собі обов’язково треба мати паспорт та ідентифікаційний код для введення в електронний облік.

Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплення також можна знайти на сайті Вакцинація від COVID-19.

Люди, які не можуть самостійно пересуватися, можуть викликати мобільну бригаду з вакцинації додому за номером контакт-центру МОЗ 0 800 60 20 19 або через свого сімейного лікаря.

На сьогодні в області наявні такі вакцини Coronavac, Comirnaty / Pfizer, Astrazeneca та Moderna.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту