Освітянська конференція: вакцинація, реорганізація та «господаризація»

Щорічно перед початком нового навчального року, в Олевську проходить педагогічна конференція. Участь у заході взяли міський голова Сергій Лисицький, його заступник Юрій Данюк, спеціалісти відділу освіти, молоді та спорту, освітяни громади.

Роботу конференції відкрив начальник відділу освіти, молоді та спорту міської ради Валерій Левченко. Він представив нових директорів шкіл, які пройшли конкурс на посади у липні цього року, та познайомив із своєю заступницею з фінансових питань Вірою Ковальчук, яка нещодавно заступила на посаду.

Читайте також «Про капітальні ремонти, купівлю комп’ютерних класів та STEMлабораторії, підключення до інтернету та підвіз учнів».

«Підключення до швидкісного інтернету – одне із головних завдань у цьому році, адже без доступу до мережі не може бути й мови про якісне дистанційне навчання», – зазначив Валерій Петрович.

У його виступі йшлося про освітню реформу. З наступного року школи I та II ступенів стануть гімназіями, школи I-III ступенів стануть ліцеями. З 1 вересня 2027 року в громаді будуть створені профільні ліцеї. Всі заклади пройдуть перевірку Служби якості освіти. Крім того, орган місцевого самоврядування або уповноважений ним орган може запросити Службу якості освіти для дострокової перевірки навчального закладу.

«Від цієї перевірки буде залежати існування того чи іншого закладу», – наголосив він.

Керівник відділу освіти звернувся з проханням серйозно поставитися до питання вакцинації. Станом на 1 вересня вакцинувалися: загальноосвітні школи – 42,2%, позашкільні навчальні заклади – 62,5%, дошкільні навчальні заклади – 40,7 %. Всього в громаді вакциновано 42,3% педагогічних і непедагогічних працівників. Слід пам’ятати, що школи зможуть працювати у «жовтій зоні» лише за умови 80% вакцинованих працівників освіти.

Начальник Олевського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Людмила Козловець у своєму виступі відмітила школи, які на її думку «залишились на рівні 70-80 років» і висловила сподівання, що на наступний рік вони покращать свою діяльність. Це Сущанська, Сердюківська, Майдан-Копищенська та Журжевицька школи. Якщо директор не вирішить питання виведення каналізаційної системи, в цей список потрапить і Майданська ЗОШ. «Мати внутрішні туалети з водопостачанням і сантехнікою, і не вивести каналізацію – це злочин проти дітей, які там навчаються, особливо початкової ланки», – вважає вона. Щодо харчування дітей. Тендер відбувся, тому гаряче харчування заплановано організувати в усіх школах . У навчальні заклади громади «приходить» новий організатор харчування, який до сих пір не працював у нашому районі. У зв’язку з цим, вона звернулась з проханням бути пильними і стежити за наявністю матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, якістю продуктів та маркуванням товарів.

На рівні держави анонсували нові норми харчування та введення меню Клопотенка. «Меню Клопотенка нічим особливим не відрізняється, там є деякі екзотичні страви, але їх пристосувати до наших харчоблоків і до наших умов приготування не дуже реально», – прокоментувала начальник Олевського управління Держпродслужби.

Провідний інспектор Олевського сектору Управління ДСНС Дмитро Торгонський розповів про проведені перевірки всіх загальноосвітніх шкіл та дитячих дошкільних закладів у цьому році. За його словами, ними були виявлені порушення капітального характеру, які потребують значних коштів (пожежна сигналізація, пожежне водоймище, громовідвід, інше) та режимного характеру, які не потребують виділення коштів (проведення інструктажів, план-схеми евакуації, знаки пожежної безпеки, правильна експлуатація пічного опалення та використання електроприладів). З травня цього року мінімальний штраф за порушення правил пожежної безпеки становить 3400 гривень (раніше становив 34 гривні).

Заступниця начальника відділу освіти, молоді та спорту Алла Гаврилюк зазначила, що у цьому році продовжують діяти правила маскового режиму та дотримання карантинних правил.

У своєму зверненні до колег вона зазначила, що вакцинація у школах проходить по-різному та заодно поділилась власним досвідом щеплення проти COVID-19: «Сама вакцинувалася, маю дві дози вакцини, тому маю право говорити, що вакцинуватися треба, бо від цього буде залежати не лише ваше здоров’я, а й здоров’я вихованців». Дані у відсотках такі: Замисловицька ЗОШ вакцинувалося на 92%, Калинівська школа – 95,6%, Новоозерянський НВК – 80%, Корощинська ЗОШ –  86,4%, Сердюківська ЗОШ – 85,7%, Олевський МНВК – 80%. Олевська гімназія має 33% вакцинованих, Олевська ЗОШ №2 – 20,4%, Олевська ЗОШ №3 – 27%. Нульові показники по Забороченській та Будківській школах. По садочках найвищі показники мають Майданський ДНЗ – 100%, Варварівський ДНЗ – 95%, Юрівський та Зольнянські садочки мають по 78%.

Алла Анатоліївна зробила наголос на якості освіти, адже цього року вперше в громаді є школа, де з 10 дітей жодна не подолала поріг ЗНО. Прозорою має бути інформація і про наявність вакансій у закладі, яка має бути оприлюднена на сайті Засновника або власному.

Вона також розповіла про надання медичної допомоги у школі: «Медична сестра – це не лікувальна сестра. Жодної таблетки медична сестра не повинна дати дитині, ні знеболювальної, ні іншої, без погодження з батьками». Є випадки травмування дітей у школах.  «Дитина поранилась, розбила коліна – складіть акт, розслідуйте, один акт дайте батькам. Неприпустимо брати з батьків розписки, що вони не мають ніяких претензій до вчителя», – продовжила Алла Анатоліївна.

Питання вакцинації дітей. «Немає щеплення у дитини – переходимо на альтернативне навчання, домашня освіта, екстернат. Всі закони сьогодні на нашій стороні.  Якщо невакциновані діти навчаються в школі – відповідальність на себе бере директор школи. Це пов’язано не з коронавірусною хворобою, а з іншими інфекціями: кір, поліомієліт, дифтерія…», – повідомила вона.

Не другорядною стала інформація про стан народжуваності в громаді. «Ми не можемо нічого не планувати, якщо ми не аналізуємо скільки дітей буде навчатися у наших школах. З 1 вересня ми втрачаємо Балярську школу через відсутність дітей… Кам’янка – 3 дитини (від 0 до 1 року), Покровське – 3, Михайлівка, Будки, Млинок – 0, Копище – 14, Зубковичі- 6, Хочине – 2, Жубровичі – 12, Замисловичі – 2, Лопатичі – 12, Журжевичі – 1 і т.д. Це наша мережа у найближчі 10 років», – зауважила Алла Анатоліївна.

Спеціаліст відділу освіти Марія Примак розповіла про підручники, документацію, роботу з освітніми програмами та інше.

Спеціаліст відділу освіти з питань дошкілля Альона Ковальчук наголосила на важливості створення в громаді професійного центру розвитку, де б наші педагоги отримували якісну допомогу. Наразі курси із підвищення кваліфікації відбуваються раз на 5 років. Збільшується кількість дітей з особливими потребами, відкриваються інклюзивні групи. Для цієї категорії дітей важливо створити безбар’єрний простір, зокрема пандуси, ресурсні куточки, інше.

Заступник міського голови Юрій Данюк розповів про результати готовності закладів освіти до нового навчального року та заодно звернувся з проханням усунути виявлені недоліки. Він доручив відділу освіти розробити програму або концепцію реорганізації освіти в громаді згідно нового законодавства, щоб розуміти якою буде мережа освітніх закладів у майбутньому.

Останнім до освітян звернувся міський голова Сергій Лисицький. Він озвучив ряд недоліків і їх причини у питанні господарської діяльності, які були виявлені під час об’їзду. Міський голова наголосив, що цим питанням потрібно приділяти більше уваги, а він, зі свого боку, готовий підтримувати та допомагати. Сергій Іванович повідомив, що Будківська, Покровська та Юрівська школи отримали бруківку на облаштування подвір’їв, на черзі Зольнянська та Замисловицька ЗОШ. З цією ж пропозицією Сергій Іванович звернувся до інших керівників шкіл. Він готовий придбати бруківку (приблизно 200 кв.м.) за власні кошти, однак роботи з облаштування має забезпечити шкільний та батьківський колективи.  

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту