Міський голова взяв участь у меморіальному заході “Вшанування героїв Базару”

21 листопада в селі Базар біля Меморіалу пам’яті Героїв Базару відбувся захід «Вшанування героїв Базару», в якому взяли участь міський голова Сергій Лисицький, керуючий справами виконавчого комітету Володимир Дворецький, начальник відділу культури та туризму Ірина Кльоц, а також представники Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, Українського інституту національної пам’яті, голови ОДА та обласних рад.

Рівно 100 років тому тут, на Житомирщині, під містечком Базар, поклали своє життя за українську державу 361 солдат та офіцер Армії УНР, страчені більшовиками.

На братській могилі вперше було зачитано 360 імен загиблих українських воїнів і поставлена 361 іменна лампадка (одна – для  убитого вояка Армії УНР, який лишається невідомим).

Біля меморіалу був розгорнутий Державний Прапор, оркестром виконано Державний Гімн. Салютна команда тричі дала сальву на честь героїчних воїнів УНР.

Також у пам’ять про їх подвиг біля Меморіалу освятили капличку Православної церкви України.

Слава Україні! Героям слава!

Трагедія Базару: історична довідка

17 листопада 1921 року в селі Малі Міньки поблизу села Базар у ході другого зимового походу Армії Української народної республіки відбувся бій Волинської групи Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрія Тютюнника з більшовиками – 9-ю Кримською дивізією Григорія Котовського.

У бою загинули понад 400 українських солдатів та офіцерів, 537 опинилися в полоні, з яких десятки поранених померли, а 359 полонених перевели до Базару й утримували у церкві. Із 361 полонених учасників походу жоден не погодився перейти на службу до Червоної армії, за що 21 листопада 1921 р. у Базарі їх всіх розстріляли більшовики. На місці цих подій споруджено меморіал.

 

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту