Маємо сформувати спроможну мережу закладів освіти та медицини

Якою буде мережа закладів освіти та медицини в Олевській громаді? Наразі це питання обговорюється на засіданнях та нарадах за участі директорів шкіл та керівників медичних закладів. Перед керівництвом громади стоїть непросте завдання – сформувати спроможну мережу закладів освіти та медицини.

Давайте подивимось, якою є зараз мережа закладів освіти та медицини в нашій громаді.

В Олевській ТГ є КНП «Центр первинної медичної допомоги», до структури якого входить 37 ФАП та ФП, 6 амбулаторій. Послуги «вторинної медицини» надає КНП «Олевська центральна лікарня».  

Щодо освіти: 29 дитячих садочків, 36 шкіл, спортивна школа, ЦДЮТ, МНВК. Разом 113 закладів, які утримуються з міського бюджету: енергоносії, заробітна плата техперсоналу, матеріально-технічна база. А є ще заклади культури, бібліотеки, їх теж не мало та багато іншого.

А тепер по-кожній галузі окремо. У 2018 році затверджено наказ МОЗ та Мінрегіонрозвитку “Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги” № 178/24 від 06 лютого 2018 року,  згідно якого потрібно було привести у відповідність і мережу в Олевській ТГ. Але цього не зробили. Вся суть в тому, що НЗСУ не виділяє кошти на утримання ФАПів і ФП, так як це не передбачено Програмою медичних гарантій, а лише на медичні послуги, які дають сімейні лікарі та педіатри за принципом «кошти йдуть за пацієнтом». Так, загальну суму доводиться ділити між всім медичним персоналом і в місті, і в селах. Велика частина витрат (електроенергія, тверде паливо, техперсонал), не враховуючи ремонти, сплачується з міського бюджету.

А тепер трохи інформації про діяльність освітніх закладів. Закон України «Про освіту» прийнятий у 2017 році, саме в ньому прописані зміни, які чекають на освітні заклади, в тому числі, з вересня 2022 року, в тому числі зміниться їх структура та назва на початкова школа, гімназія, ліцей. Щодо фінансування. Освітня субвенція передбачає кошти лише на оплату праці педагогічних працівників, все інше, як і раніше, мають забезпечити громади. На 1 учня в малокомплектній школі йде втричі більше коштів, ніж в повнокомплектній. Так, видатки на одного учня в Олевській ТГ складають в середньому 35 тис грн. Для прикладу, у Дружбівському НВК – 89,6 тис грн, у Новоозерянському НВК – 72,4 тис грн, Перганській ЗОШ – 75,6 тис грн, Журжевицькій ЗОШ – 73,5 грн, Жубровицькій ЗОШ – 34,3 тис грн, Кишинській ЗОШ – 35,8 тис грн, натомість, найменше в Олевській гімназії – 26,6 тис грн. Неабияк на освіту впливає народжуваність, яка суттєво падає. Зрозуміло, що школа без учнів існувати не може. Цього року, через відсутність учнів закрилась Болярська школа.

Стан сільських ФП і шкіл сьогодні – це наслідки недостатнього фінансування. Залишити все як було – не можливо, держава ставить свої вимоги у вигляді «законів» та й час не стоїть на місці. Всім треба зрозуміти, лише сформувавши мережу закладів, яку громада може гідно забезпечити всім необхідним, можна отримувати якісні освітні та медичні послуги.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту