Незаконна порубка лісу – до суду скеровано обвинувальний акт

Олевським відділом Коростенської окружної прокуратури 31 січня 2022 року скеровано до суду обвинувальний акт відносно місцевого жителя територіальної громади, який обвинувачується у незаконній порубці, незаконному перевезенні незаконно зрубаних дерев без відповідних документів, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

За даними слідства, місцевий житель, приїхавши  у квадрат 54 виділ 12 Корощинського лісництва ДП «Олевський лісгосп АПК», виявив три незаконно зрубаних невстановленою особою дерева породи дуб та вирішив їх забрати для власних потреб.

За допомогою бензопили, яку привіз з собою зазделегідь, розкрижував їх на сортименти. Однак, даних дерев йому не вистачило і маючи намір на незаконне заволодіння деревиною,  ще додатково зрізав два сироростучих дерева породи дуб, відокремивши їх від кореня. Дані два дерева теж розкрижував на сортименти, підготувавши таким чином до перевезення за місцем свого проживання.

Заготувавувши лісопродукцію, розкрижувавши дерева на сортименти,  повернувся до власного місця проживання, та  з метою перевезення виявлених та незаконно зрізаних дерев породи дуб, взяв трактор з металевим причепом, який на праві власності належать його батьку та повернувшись на вказану ділянку навантажив вказану лісопродукцію на металевий причіп до трактора.

Під час профілактичного відпрацювання був виявлений працівниками поліції з навантаженою лісопродукцією породи дуб у кількості 16 сортиментів, об’ємом 1,78.

З перевезених дерев два сортименти породи дуб до розділення складали одне ціле – стовбур деревини, а саме у кварталі 54 виділ 12 Корощинського лісництва ДП «Олевський лісгосп АПК».

Таким чином вчинив перевезення незаконно зрубаних дерев, а саме  шістнадцяти сортиментів  лісопродукції породи дуб на транспортному засобі з металевим причепом, заподіявши ДП «Олевський лісгосп АПК» матеріальну шкоду на суму 25 067 гривень 43 копійки.

З метою відшкодування завданої шкоди довкіллю незаконною порубкою дерев породи дуб прокуратурою заявлено позов в інтересах Олевської територіальної громади. Для забезпечення відшкодування завданих збитків накладено арешт на транспортний засіб та лісопродукцію, на суму понад 162 тис. грн.

Покарання за вказаною статтею передбачає штраф до 1,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів громадян, арешт до шести місяців, обмеження або позбавлення волі на строк до 3 років.

Стаття надана Прокуратурою Олевського району

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту