Що потрібно знати про холеру!

Холера – це гостра особливо небезпечна інфекційна хвороба. За короткий проміжок часу вона здатна заражати значну кількість людей, викликаючи цілі епідемії, при цьому смертність від неї досягає 50% за відсутності адекватного лікування.

Збудник хвороби – холерний вібріон, який є частиною флори багатьох водоймищ. Найкраще він розмножується при температурі 30-40°С. Основним резервуаром є люди та водні ресурси, такі як солонкуваті води і гирла річок, де часто відбувається цвітіння водоростей.

Основний шлях поширення холери – вода! З водойм збудник холери може потрапити в організм людини при ковтанні води під час купання, вживанні для пиття некип’яченої води. Холерний вібріон проникає в організм людини також разом з напоями, соками або харчовими продуктами. Найбільш небезпечними з харчових продуктів є заливні страви, салати, сирі овочі і продукти, молоко, морепродукти, що не піддаються тепловій обробці. Крім того, холерою можна заразитися від хворої людини при безпосередньому контакті і через забруднені предмети. Інкубаційний період (від моменту зараження до перших ознак захворювання) становить від декількох годин до 5 днів.

Характерні ознаки холери: гострий початок захворювання, багаторазовий пронос і блювота, що призводить до зневоднення організму. Температура тіла при цьому не підвищується. Швидке зневоднення організму при відсутності своєчасного лікування може призвести до смертельного результату. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря. Перебування хворого в домашніх умовах неприпустимо.

Холерна паличка гине під час кипіння води, а також під тривалим впливом прямих сонячних променів. На поверхні овочів та фруктів вона може жити до 5 діб.

Спосіб зараження хворобою – фекально-оральний, від однієї хворої людини до іншої, через виділення збудника з фекалій та блювотних мас. Також людина може заразитися, випивши воду з холерним вібріоном.

Основні заходи профілактики холери:

– Дотримання правил особистої гігієни (миття рук перед їжею, приготуванням їжі, після відвідування туалету);

– Вживання тільки кип’яченої або бутильованої води;

– Ретельне миття овочів і фруктів кип’яченої або бутильованої водою;

– Купання в дозволених місцях водойм або басейнах;

– Не купувати їжу в сумнівних місцях;

– Не їсти в закладах громадського харчування, стан яких не відповідає вимогам санітарного законодавства.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту