Олевський відділ ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ» надає інформацію про результати досліджень проб води

Олевський відділ ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ» надає інформацію про результати досліджень проб води поверхневих водойм місць масового відпочинку населення за серпень  місяць 2022 року.

За результатами досліджень виявлено, що вода з річки Уборть, місце масового відпочинку населення біля РБК, не відповідає вимогам наказу МОЗ України № 721 від 02.05.2022 року «Про затвердження Гігієнічних нормативів якості води водних об’єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення» зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 травня 2022 року : БСК5 – 64,2 мгО2/ дм3 ; ХСК – 96,0 мгО2/ дм3.

Результати досліджень:

          –  за санітарно-хімічними показниками:

БСК5 – 64,2 мгО2/ дм3 ; ХСК – 96,0 мгО2/ дм3;  рН (водневий показник) – 7,0; розчинний кисень – 4,26;

          – за мікробіологічними  показниками:

 –   індекс ЛКП 1300;  загальне мікробне число (ЗМЧ) – +22оС  – 1,6х103; +37оС  – 9,5х103.

*Індекс ЛКП (лактозопозитивних кишкових паличок)  (НОРМА до 5000) : надмірна кількість ЛКП свідчить про загальну бактеріологічну забрудненість водойми, а потрапляння цих мікроорганізмів у шлунково-кишковий тракт  людини може викликати гострі кишкові інфекції, які зокрема небезпечні для дітей. 

*БСК-5, Біохімічне споживання кисню (НОРМА – не більше 3,0 мгО2/л): кількість кисню, що витрачається за певний час  на аеробне біохімічне окислення нестійких органічних сполук. Чим більше у воді міститься органічних речовин, тим більше потрібно кисню для їх окислення, тим вищий показник БСК. Високий показник БСК свідчить про забруднення водойми.

*ХСК, Хімічне споживання кисню (НОРМА – не більше 30,0 мгО2/л): кількість кисню, необхідна для хімічного окислення неорганічних і органічних речовин. Різке зростання ХСК води свідчить  про забруднення водойми і вимагає застосування відповідних заходів для її очистки. Величина ХСК є важливою гігієнічною характеристикою води, яка дозволяє судити про забрудненість води окисленими речовинами, але не дає інформації про склад забруднення.

Варто пам’ятати про потенційну небезпеку водних об’єктів як фактор передачі багатьох інфекційних захворювань, таких як вірусний гепатит «А», ентеровірусні інфекції, холери та інші.

Олевський відділ   ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗ» відповідно  до Плану моніторингових досліджень  об’єктів довкілля на 2022 рік продовжує лабораторний моніторинг води р.Уборть в межах м. Олевськ.

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту