Спалювання листя – шкода довкіллю!

Неодноразово повідомлялося про шкідливість спалювання сухих рослинних залишків. Але, на жаль, проблема і далі залишається актуальною.

Восени активізується діяльність сезонних «паліїв» – опале листя вони утилізують у вогнищах неподалік житлових будинків. При спалюванні листя в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і ряд канцерогенних сполук, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини, посилюють негативний перебіг хронічних захворювань.

Разом з листям горить сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Тільки при спалюванні поліетиленового пакету в повітря надходить до 70 різноманітних хімічних сполук.

Проте, мало хто знає, що опале листя приносить користь ґрунту та рослинам. Опале листя можна використовувати як добриво, тоді, розпадаючись воно повертає всі поживні речовини, що отримувало протягом свого зростання.

Якщо ви живете в межах міста, особливо поблизу вулиць, де регулярно проїжджає транспорт, листя ваших дерев отримує цілий комплекс, забруднювачів. Дерева виконують своє завдання, фільтруючи значну частину шкідливих речовин, які нікуди не зникають, накопичуючись в листі.  А восени під час спалювання бур’янів, трави, інших рослинних залишків пестициди та отрутохімікати, накопичені рослинами за сезон, виділяються у повітря.

Тому, при наведені ладу біля садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.

 

Коростенське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту