Порядок реєстрації пасіки та видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки

І. – Реєстрація пасіки в органах місцевого самоврядування

Відповідно до ч. 3 ст.13 Закону України «Про бджільництво»

Пасіка підлягає  реєстрації  за  місцем  проживання  фізичної
особи  або  за  місцезнаходженням юридичної особи,  яка займається
бджільництвом,  у місцевих державних адміністраціях або сільських,
селищних,  міських  радах, ОТГ.

Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки (далі – паспорт пасіки) територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

  – для реєстрації пасіки  власник звертається із відповідною заявою (зразок 1) до відповідного органу місцевого самоврядування.

ІІ. – Отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки

Відповідно до ч. 1 ст.13 Закону України «Про бджільництво»        

  З метою  обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних
заходів на кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний  паспорт.

  1. На даному етапі пасічник повинен звернутися до територіального управління Головного управління Держпродспоживслужби із відповідною заявою (зразок 2).

Видача паспорта пасіки здійснюється в день звернення.

До заяви додається заповнений та підписаний власником пасіки або уповноваженою ним особою паспорт пасіки.

Після отримання територіальним органом компетентного органу в письмовій або електронній формі заяви про видачу паспорта пасіки та заповненого паспорта пасіки посадова особа територіального органу компетентного органу вносить інформацію до Реєстру паспортів пасік та здійснює видачу паспорта.

У разі припинення діяльності пасіки власник пасіки або уповноважена ним особа протягом десяти календарних днів письмово інформує про це територіальний орган компетентного органу, що здійснював видачу паспорта пасіки.

Територіальний орган компетентного органу протягом п’яти календарних днів у Реєстрі паспортів пасік змінює статус пасіки із зареєстрованої на ліквідовану.

Паспорт пред’являється при продажу і обміні воскосировини,
купівлі  вощини і є підставою для видачі ветеринарних свідоцтв при
вивезенні  (продажу)  бджіл і продуктів бджільництва.

ІІІ. Проведення ветеринарно-санітарних заходів

  1. З метою заповнення Додатку до ветеринарно-санітарного паспорта пасіки зокрема внесення даних про стан здоров’я бджіл, стан їх розвитку, внесення відміток за результатами ветеринарно-санітарних заходів та інше бджоляр звертається до обласної  державної лікарні ветеринарної медицини або її структурних підрозділів (територіальні відділи, дільничні лікарні, дільниці).

Ветеринарним спеціалістом структурних підрозділів обласної державної лікарні ветеринарної медицини проводиться клінічний огляд 100% бджолосімей на пасіці (в разі коли захід проводиться на пасіці вперше).

Проводить відбір та пакування  біологічних матеріалів від 10% бджолосімей для здійснення лабораторних досліджень, складає супровідні документи для направлення на дослідження до регіональної лабораторії Держпродспоживслужби або її структурних підрозділів, складає акт обстеження пасіки.

Власнику пасіки надається платіжний документ для сплати за надані послуги такі як:

– клінічний огляд 100% бджолосімей на пасіці – вартість огляду  становить;

Якщо на пасіці від:

  • 1 до 10 бджолосімей – 57,35 грн;

                               – 11 до 20 бджолосімей – 689,73 грн.;

  • 21 – 50 бджолосімей – 842,99;
  • 51-100 бджолосімей – 965,62 грн.

– Послуги спеціаліста ветеринарної медицини – 4,106 грн. за 1 хв.

Дані кошти сплачуються на рахунок  обласної державної лікарні ветеринарної медицини.

  1. Біологічні матеріали направляються для проведення лабораторних досліджень до Житомирської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби або її структурних підрозділів на наступні захворювання:

Паразитологічні дослідження

  • Вароатоз – вартість 1 дослідження – 30,06 грн.
  • Нозематоз – вартість 1 дослідження – 26,19 грн.
  • Акарапідоз – вартість 1 дослідження – 26,19 грн.

Бактеріологічні дослідження

  • Американський гнилець – вартість 1 дослідження – 281,2 грн.
  • Європейський гнилець – вартість 1 дослідження – 281,2 грн

Дані кошти сплачуються на рахунок  регіональної лабораторії Держпродспоживслужби.

Розміри плати за послуги встановлені відповідно до наказу   Міністерства аграрної політики та продовольства України № 96 від  13.02.2013 (у редакції наказу від 25.02.2021 року № 395)

  1. В подальшому при здійсненні будь-яких профілактичних заходів на пасіці або при відборі проб для лабораторних досліджень береться плата лише за клінічний огляд  від 10 % бджолосімей пасіки.

В разі наявності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки можливо за кошти державного бюджету щорічно здійснювати планові лабораторні дослідження на наступні хвороби бджіл: Американський гнилець, Європейський гнилець, Нозематоз,  Акарапідоз, Варооз (Варроатоз).

Для цього пасічнику до 15 числа травня місяця необхідно звернутися до  обласної державної лікарні ветеринарної медицини або її структурних підрозділів (територіальні відділи, дільничні лікарні, дільниці) ) щоб необхідні лабораторні дослідження бджіл були включені до плану протиепізоотичних заходів на наступний рік.

  1. Щорічний весняний облік пасік здійснюються до 15 травня поточного року, результати обліку та здійсненні ветеринарно-санітарні заходи вносяться в додаток до паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу (Територіальні установи Держпродспоживслужби) котрі засвідчують її ветеринарно-санітарний стан.

ІV. Державна реєстрація потужності

Відповідно до Порядку отримання дотацій з державного бюджету  за утримання  бджолосімей  та з метою підвищення рівня простежуванності потужностей, що  використовуються для виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження від пасічників додатково вимагається державна реєстрація потужності.

Для проведення реєстрації власник пасіки звертається до районного/міського управління Головного управління Держпродспоживслужби із відповідною заявою (зразок 3).

За необхідності державним ветеринарним інспектором  Держпродспоживслужби проводиться позапланова перевірка пасіки та строком в 14 денний термін видається письмове повідомлення про реєстрацію із зазначенням реєстраційного номеру в Державному  реєстрі потужностей операторів ринку.

Державна реєстрація – БЕЗКОШТОВНО.

Крім того наголошуємо, що відповідно до п. 8 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до цього Закону, та/або використовувати такі харчові продукти у виробництві інших харчових продуктів.

Коростенське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту