Менінгіт: причини, симптоми, профілактика

5 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з менінгітом.  Він був заснований у 2009 році спільнотою людей, які постраждали від цього захворювання.

Менінгіт – важке запальне ураження оболонок головного і спинного мозку, яке здебільшого спричиняється бактеріальними та вірусними інфекціями.

Менінгіт можна сплутати зі звичайною застудою. Причиною захворювання стає будь-яка вірусна інфекція. Менінгіт виникає як самостійне захворювання або як ускладнення іншого. Захворіти на нього можна в будь-якому віці. Найчастіше хвороба характеризується раптовим і несподіваним початком.

Нерідко батьки думають, що дитина застудилася, і не надають цьому значення. Менінгіт може розвиватися раптово та миттєво, а симптоми можуть з’явитися протягом 3-7 днів після зараження. Через бездіяльність хворобу можна запустити до такої міри, що медики не зможуть допомогти.

Причини захворювання

Основною причиною менінгіту виступають віруси або бактерії, які проникають в м’які оболонки головного і спинного мозку. У дорослих найчастіше зустрічається бактеріальний менінгіт, який викликають бактерії стрептокока і менінгококів. Якщо вони знаходяться в порожнині носа або горла – хвороба не розвивається. Але в разі зараження крові, спинномозкової рідини та  м’яких тканин головного мозку бактерії  провокують менінгіт. Вірусні менінгіти зазвичай протікають більш сприятливо і не викликають важких ускладнень.

Серед причин менінгіту виділяють й інші види бактерій. Це стрептокок групи В, який часто вражає новонароджених, заражених в процесі пологів або після них. Бактерії Listeria monocytogenes можуть викликати менінгіт у дітей.

Зараження  та симптоми  менінгіту

Джерелом інфекції може бути хвора людина і носії менінгокока. Шлях передачі інфекції — повітряно-крапельний (під час кашлю, чхання, розмови), контактно-побутовий, харчовий і водний.

Перебіг бактеріальних і вірусних менінгітів може відрізнятися. Наприклад, бактеріальні менінгіти часто супроводжуються судомами і специфічним темним  висипом на шкірі. Вірусні менінгіти можуть розвиватися на тлі звичайних застудних захворювань   (нежитю або  кашлю), а також інфекцій із висипом іншого характеру – червоним або рожевим.

Характерні симптоми хвороби:

  • підвищення температури;
  • неприродна блідість шкіри;
  • головний біль розпираючого характеру, що локалізується в потиличній ділянці і віддає в шийний відділ хребта;
  • озноб і судоми;
  • відсутність апетиту;
  • тонічне напруження м’язів кінцівок і тулуба;
  • підвищена чутливість до звуків і світла (хворі лежать із заплющеними очима і прагнуть уникати розмов);
  • зміна ритму дихання;
  • блювота, не пов’язана з прийомом їжі, що з’являється при зміні положення або при загостренні головного болю;
  • втрата свідомості;
  • ущільнення тім’ячка у немовлят.

    Пам’ятайте! У разі  появи найменших подібних симптомів захворювання треба швидко викликати лікаря.

Профілактика хвороби

До заходів профілактики менінгіту насамперед входить обов’язкова вакцинація. Щеплення допоможе попередити розвиток багатьох захворювань, які призводять до менінгіту. Вакцинацію слід проводити дітям в ранньому віці. До вакцини проти бактеріального та вірусного менінгіту відносять щеплення від гемофільної палички типу B, від інфекцій, що викликають запалення легенів та інші захворювання.

Вакцинацію слід проводити дитині у віці від 2 місяців до 5 років, а також дітям старше 5 років, які страждають від важких захворювань. До винаходу вакцини бактерії вважалися найбільш поширеною причиною бактеріального менінгіту, але за допомогою щеплення її вдалося перемогти. Менінгококове щеплення здатне захистити від головних бактерій збудників менінгіту.

Профілактикою менінгіту є зміцнення імунної системи: дотримання правил особистої гігієни; ведення  здорового способу життя; правильне харчування; заняття фізкультурою; отримання достатнього заряду енергії без перевантажень; прогулянки на свіжому повітрі  тощо.

Відділ комунікації, організаційної та 
інформаційно-роз’яснювальної роботи
  ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту