Що варто знати про гепатит А

Гепатит А, більш відомий як «хвороба Боткіна», це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим.

Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів:

  • слабкість та втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця.

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною в обов’язковий календар щеплень, вакцинація осіб проти вірусного гепатиту А проводиться за епідемічними показаннями.

Аби вберегти себе від захворювання необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • ретельно мити фрукти й овочі перед приготуванням їжі;
  • не використовувати воду з неперевірених джерел, будь-яку небутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням;
  • не купувати продукти на стихійних ринках
  • не вживати молочні продукти домашнього виробництва без термічної обробки
  • мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету.

Якщо особа помітила симптоми захворювання, рекомендовано негай звернутися до сімейного лікаря для подальшого лікування.

Центр громадського здоров’я України

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту