Грип птиці: як запобігти захворюванню

Останнім часом на території   України фіксуються випадки захворювання птиці на грип. Грип птиці – це інфекційне захворювання, яке викликане вірусами грипу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення.

Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців. Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо іще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Вважається, що велику роль у  поширенні грипу здатні відігравати дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані. Через це необхідно уникати будь-якого контакту дикої і домашньої птиці в господарствах.

Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценосності та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • притримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.

Грипом птиці також хворіють люди. У більшості випадків люди заражаються пташиним грипом внаслідок безпосередніх чи близьких контактів з інфікованими птахами (свійськими курями, качками й індиками) або з поверхнею, зараженою секрецією чи виділеннями інфікованих птахів.

Під час спалахів пташиного грипу не рекомендовано купувати продукти птахівництва, а саме тушки птахів та яйця, у місцях стихійної торгівлі. Ці продукти потрібно купувати тільки на офіційних ринках, у магазинах і офіційній торговій мережі. Також м’ясо птиці не варто вживати без попередньої термічної обробки.

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Коростенське районне управління ГУДПСС в Житомирській області та Олевський відділ ЖОДЛВМ).

                                                              Коростенське районне управління

                                                               Головного управління

                                                               Держпродспоживслужби

                                                               В Житомирській області

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту