Вісім правил здорового харчування

Від того, як організовано наше харчування, залежить стан  нашого здоров’я. Пропонуємо вашій увазі нескладні правила,  дотримання яких дозволить зробити  харчування не лише приємним, а й корисним та збалансованим. 

  1. Частота. Одне з головних правил правильного харчування – необхідність їсти кілька разів на день. Бажано –  не менше 3-5 разів, але в маленьких пропорціях і в один той самий час.
  1. Різноманітність. Харчування має бути різноманітним і не надто екстравагантним. Кількість жирної, смаженої, гострої та кислої їжі доведеться обмежити. Людському організму для нормального функціонування потрібна величезна кількість органічних і мінеральних речовин, і вони обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні.
  1. Поступовість. Відразу відмовитися від звичного харчування складно, тому включайте «здорові» продукти в свій раціон поступово. Придбайте пароварку. Вона збереже всі корисні речовини, що містяться в продуктах, і при цьому захистить вас від жирів. Також, слід зменшити споживання солі і цукру.
  1. Енергетичний баланс. Їжа повинна заповнювати наші енергетичні втрати і система харчування повинна це враховувати.
  1. Сніданок обов’язковий. Він повинен бути повноцінним і різноманітним – кави з булочкою недостатньо. Найкращий варіант –  повернутися в дитинство, до вівсянки і гречки. Якщо з ранку часу немає, можна перекусити яблуком, бананом або йогуртом. Добре з’їсти яйце вкруту або омлет, а замість кави випити чашку свіжозавареного чаю, краще зеленого і без цукру.
  1. Харчуйтеся за графіком. На роботу можна захопити пшеничний хлібець, батончик з мюслі, суміш сухофруктів з горіхами, яблуко або шматочок сиру. Все це допоможе протриматися до обіду в гарному настрої. Тим, хто працює в нічну зміну, від прийому їжі відмовлятися не можна. При цьому обов’язково треба з’їсти щонебудь солодке (глюкоза допоможе організму впоратися зі стресом і підживить нервову систему).
  1. Розбавляйте раціон. Під час обіду і вечері не забувайте про густі супи. Вони сприяють кращому травленню і не перевантажують шлунок. Кількість алкоголю необхідно скоротити. Пийте сік, чай або мінеральну воду без газу. А ось газована вода негативно впливає на шлунково-кишковий тракт.
  1. Фрукти і овочі необхідні. Це одна з основ правильного харчування. Вони обов’язково повинні бути присутніми у вашому раціоні. У них міститься необхідні нашому організму харчові волокна і вітаміни. Недолік фруктів у раціоні може стати причиною спраги (доводитися багато пити, підвищується навантаження на серце і нирки) і необхідності приймати «банкові вітаміни», які значно відрізняються від природних аналогів. Але разом з тим не варто харчуватися цілими днями лише  одними фруктами та салатами –  оскільки це може спричинити   розлад  шлунка та інші  проблеми  з   травленням. 

 Будьте здорові та не хворійте!

 Відділ комунікації, організаційної та 
інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю та
профілактики хвороб  МОЗ України».

Залишити коментар

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Перейти до вмісту